Preskoči na glavni sadržaj

DOLAZE TOPLI DANI – OVO TREBATE ZNATI: Krpelj se NE SMIJE premazivati uljem i alkoholom niti paliti

Oprez! Ako nakon uboda osjećate mučninu, bolove u mišićima, glavobolju, imate temperaturu te povraćate, hitno pođite liječniku, kaže dr. Lana Kosanović Ličina.



Ako ste nakon šetnje u prirodi ili boravka u gradskom parku na sebi uočili krpelja, ne paničarite. U područjima koja su prirodna žarišta bolesti koje prenose krpelji nisu svi zaraženi i zato je rizik zaraze tijekom uboda od jednoga krpelja vrlo mali, kaže Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., spec. epidemiolog i voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Krpelji zaraženi virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešći su u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave, a oni zaraženi bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu mogu se naći na čitavom području Grada Zagreba, odnosno u sjevernim dijelovima Hrvatske, u što spadaju obronci Medvednice.

– Važno je znati da su neki krpelji prijenosnici zaraznih bolesti, a njihovim se ugrizom najčešće prenosi krpeljni meningoencefalitis (KME). Zato, ako vas ubode, važno je paziti na simptome koji su nalik na one koji se pojavljuju kod gripe poput umora, visoke temperature, glavobolje, mučnine, povraćanja te bolova u mišićima. Traju do osam dana, a mogu završiti i upalom moždanih ovojnica (meningitisom). Zaraza se može spriječiti cijepljenjem prije proljetne sezone krpelja, a nikako se ne smije cijepiti nakon ugriza – objašnjava dr. Kosanović Ličina.

Iako se krpelji susreću u gradskim parkovima i vrtovima, opasnost od zaraze bitno se povećava boravkom u prirodi pa bi se osobito trebali cijepiti šumari, šumski radnici, vojnici, kao i oni koji često borave na otovorenom i u području žarišta – izletnici, kamperi, planinari, lovci i turisti.

Osobito oprezan treba biti u proljeće i rano ljeto, kada su najaktivniji. Tada su skriveni u travi te na granama grmlja i drveća gdje čekaju prolazak čovjeka ili životinje za čije će se dlačice ili krzno uhvatiti. No treba mu nekoliko sati hoda po tijelu da pronađe pogodno mjesto u koje će zabiti rilo i nahraniti se krvlju. Iako probadanje kože traje desetak minuta, ne osjeća se zbog tvari u slini koje, među ostalim, ima djelovanje poput anestetika.

– Zato je važno dobro pregledati svaki dio tijela nakon povratka s izleta, rekreacije ili rada u vrtu ne biste li ga na vrijeme otkrili. Pokušate li ga izvaditi, ne dirajte ga golim rukama. Čupajte ga pincetom, ne noktima, a kad ga obuhvatite, lagano vucite prema gore. Nikako ga nemojte okretati. Ako glavica ostane zarivena u kožu, izvadite je sterilnom pincetom. Nemojte ih ‘gušiti’ alkoholom ili paliti šibicom jer će iznenadna smrt prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine, a tako se lako prenosi zaraza – ističe dr. Kosanović Ličina.

I kad je u šumi vruće, dugi rukavi i nogavice obvezna su ‘oprema’

Izbjegavajte provlačenje i puzanje kroz grmlje, odlaganje odjeće na grmlje ili travu i ležanje na tlu dok ste na izletu u prirodi. Nosite hlače dugih nogavica koje obvezno uvucite u čarape i majice dugih rukava te zatvorenu obuću. Najbolje je da odjenete što svjetliju odjeću kako biste lakše uočili krpelja, savjetuje dr. Kosanović Ličina.

Sredstva za odbijanje malih napasnika nanose se više puta

Repelente ili sredstva za odbijanje krpelja koji djeluju i po nekoliko sati ovisno o znojenju nanesite na otkrivene dijelove tijela, i to nekoliko puta tijekom izleta, te se pregledajte svaka dva, tri sata. Kada dođete kući, još jedanput detaljno pregledajte dio po dio tijela, posebno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe i pupak.

Top 5 savjeta:

1. Samopregled

Ako se već niste zaštitili cijepljenjem ili nanošenjem repelenata, nakon boravka u prirodi posebno pregledajte rubno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe i pupak.

2. Pinceta pomaže

Običnom pincetom za čupanje dlačica obuhvatite krpelj uz kožu i laganim povlačenjem ga izvucite pazeći da ne oštetite tijelo. Kako biste to učinili što preciznije, možete rabiti i povećalo.

3. Lagani pokreti

Pažljivo i vrlo polagano ga čupajte prema van jer će mu trganjem i okretanjem ostati glava zarinuta u kožu, pa može doći do zaraze. Izvadite je iglicom ili potražite pomoć liječnika.

4. Ne ‘gušite’ ga

Krpelja nemojte premazivati alkoholom, uljem ili mašću ili paliti. Njegova nagla smrt uzrokovat će da isprazni sadržaj trbušne šupljine i tako lako prenese zarazu (ako je zaražen).

5. Informirajte se o simptomima

Krpelja ne dirajte golim rukama. Nakon što ga uklonite, mjesto uboda premažite antiseptikom. Pratite stanje tijela i moguće simptome zaraze nakon uboda.

- See more at: http://blog.neum-bih.com/dolaze-topli-dani-ovo-trebate-znati-krpelj-se-ne-smije-premazivati-uljem-i-alkoholom-niti-paliti/#sthash.yqSpb8Ms.dpuf

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor