Preskoči na glavni sadržaj

Antun uspio pobijediti opasne tumore: Palačinke su moj lijek!

Antun uspio pobijediti opasne tumore: Palačinke su moj lijek!
Tumor glasnica, a onda i rak želuca zaprijetili su Antunu Holečeku. Osmijehom i vedrinom izbrisao je obje dijagnoze. Kaže da je pekao palačinke da ne misli na rak

Sve je počelo 1989. godine. Osjećao sam se loše, boljelo me u dnu kralježnice i izgubio sam glas, pa nisam više mogao predavati u lokalnoj školi. Liječnici su me poslali u Zagreb i otkrili da imam tumor glasnica.

Antun Holeček umirovljeni je učitelj matematike i fizike, a drugo zanimanje mu je vozač. Znao je u školski autobus primiti djecu iz okolnih sela, dovesti ih u školu i predavati im, a zatim ih voziti kućama. Vozio je i za Hitnu pomoć, pivovaru i mnoge druge.

- Liječnici su mi odstranili pola glasnica i više nisam mogao glasno govoriti. Srećom, jako brzo sam se oporavio, ali morao sam odustati od nastavničkog poziva - nastavlja Učo, kako ga od milja zovu mještani.

Prestao je piti i pušiti te se počeo zdravije hraniti. No četiri godine poslije bolest se vratila. Liječnici su ustanovili da ima karcinom želuca i odstranili su mu tri četvrtine tog organa. Prošao je 36 ciklusa kemoterapije. Smije se jer je pobijedio.

- Ne mogu reći da nije bilo loših dana. Bilo ih je. No moj lijek je bila zabava. Pjevao sam, a najčešće sam pekao palačinke. Pekao sam ih danju i noću, i znam se našaliti da sam pomoću njih odagnao bolest. Treba raditi bilo što samo da se ne misli na bolest. Veseli duh liječi čovjeka i ja se nakon toliko godina smijeha danas više ne znam ni pošteno naljutiti. Ja sam jednostavno sretan čovjek - objašnjava on.

Najveći ponos mu je traktor Steur, austrijska mašina iz 1948. godine koja besprijekorno radi. Njime obrađuje svoju zemlju za koju nije ostavio nasljednika. Nije se ženio i nema djece, kaže, koliko zna.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…