Preskoči na glavni sadržaj

3 trika koji odmah zaustavljaju krvarenje nosa | Prevencija krvarenja nosa


Krvarenje iz nosa može biti poprilično nezgodno, posebno ako ste na radnom mjestu, u automobilu ili na sastanku. Želite li spriječiti ovu neugodnu pojavi ili pak brzinski zaustaviti krvarenje isprobajte ove trikove koji doista djeluju

3 trika koji odmah zaustavljaju krvarenje nosa
1. Stisak
- Sjednite ravno te nagnite glavu malo prema naprijed (kako bi spriječili odlazak krvi u grlo).
- Nježno ispušite nos kako bi uklonili eventualne ugruške krvi.
- Pritisnite s kažiprstom i palcem meki dio nosa, odmah ispod hrskavice te držite oko 10 minuta.

2. Kompresa
- Napravite čvrsti smotuljak gaze ili pamučne maramice.
- Kompresu smjestite u usta, odnosnoizmeđu desni i gornje usne, odmah ispod korijena nosa te držite oko 10 minuta.
- Ako vam smeta strano tijelo u ustima, uzmite novčić ili dugme te ga prstom pritisnite iznad gornje usne (između usne i nosa) i držite oko 10 minuta.

3. Hladan oblog
- Kockicu leda ili rashlađeni oblog naslonite na stranu nosnice koja krvari
- Držite neko vrijeme, odnosno koliko možete izdržati, napravite pauzu te ponovite postupak.
- Hladan oblog sužava krvne žile te tako zaustavlja krvarenje.
- Sličan efekt sužavanja krvnih žila ima i sprej za nos.

Prevencija krvarenja nosa:
- Pijte puno tekućine. Voda vlaži tijelo, a time i sluznicu.

- Ne pretjerijte s klima uređajem jer on isušuje sluznicu nosa.

- Izbjegavajte paracetamole jer oni razrjeđuju krv i time mogu pojačati krvarenje nosa.

- Pojačajte unos vitamina C koji jača kapilare i štiti sluznicu.

- Vlažite sluznicu inhaliranjem ili ujutro i prije spavanja ušmrčite malo zasoljene vode te isperite nos. Sluznica mora biti slana i vlažna.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…