Preskoči na glavni sadržaj

Iđirot za čir na želucu, nervni sistem, artritis, rak pluća…

Iđirot lekovita svojstva

Iđirot je biljka vodenih područja, sa tradicionalnom primenom u lečenju gastritisa, čira na želucu, nadimanja, poboljšanju apetita. Lečio je i stanja kao što su bronhitis, astma, kašalj. Iđirot zbog svog sedativnog delovanja se koristio i kao lek za bolove i za uspavljivanje. Koristio se i kod lečenja artritisa, reume i kao stimulator znojenja.


Iđirot – opis biljke i raširenost

Iđirot (Acorus calamus) ili u narodu poznat pod imenima mirisava trska, mirisni koren, temišvarka,kalamuš, vodeni božur, tatarsko zelje, je biljka koja može da naraste do 1m visine. Njena staništa su močvare i bare, jer voli vodeno zemljište. Poseduje razgranat koren, koji je i lekoviti deo biljke. Listovi su tanki, širine od 1cm, šiljati i zeleni. Stabljika nosi plod, koji je u obliku klipa žućkasto zelene boje, dužine od 4-8cm. Plodovi iđirota su crvene boje, dok su cvetovi sitni, oblika dijamanta, žute i zelene boje. Iđirot cveta od maja do avgusta.

Zemlje u kojima se može pronaći iđirot su Evropa, Rusija, Južna Azija, SAD, Kanada, Australija. Iđirot je nedavno razvrstan u 4 odvojene sorte koje rastu na različitim lokacijama u svetu.

Kineska tradicionalna medicina je koristila iđirot za lečenje epilepsije i vrtoglavice. Indijska medicina ga je koristila za lečenje nervnih bolesti. Nativni Amerikanci su koristi iđirot za lečenje zubobolje i glavobolje. U Evropi, iđirot je činio jedan od sastojaka za spravljanje gorkog pića Absinth.

Danas se koren iđirota koristi kao začinska biljka, ali ne kao zasebna, već se meša sa drugima biljkama ( cimet, karanfilić ). Primenjuje se zbog svog eteričnog ulja i u izradi parfema. Druge primene iđirota su za prirodno lečenje određenih gastrointestinalnih, respiratornih i neuroloških bolesti. U tim slučajevima se koristi kao čaj, ulje i tinktura od iđirota.

Lekovita svojstva iđirota

Lekoviti deo iđirota je koren. Koren se upotrebljava kao prirodni lek i kao začin. Iđirot se u prometu nalazi osušen u komadima ili samleven kao prah. Ima aromatičan ukus pa se koristi kao zamena za đumbir, cimet ili muškatni orah.

Ostali delovi biljke koriste se kao sveži. Stabljika koja je iznutra meka, listovi koji su mladi i sveži, mogu se koristiti za salate ili kuvani.

Koren iđirota se vadi iz zemlje u proleće i jesen, nakon završenog cvetanja i opadanja lišća. Osušen koren iđirota gubi na svojoj masi, ali dobija na mirisu i ukusu. Koren je žućkasto bele boje sa crvenim linijama. Zbog svojih toksičnih delovanja, koren iđirota ne treba uzimati nekontrolisano i u velikim količinama, naročito kada je u formi esencijalnog ulja.

Koren sadrži i druge materije, kao što su alkaloidi, holin, kalamin, smolu, gumu, skrob, glukozide. Ima nizak sadržaj masti, ugljenih hidrata, šećera. Sadrži dosta vode, kalcijuma, kalijuma, fosfora i magnezijuma. Sadrži i esencijalne masne kiseline.

Osušen koren iđirota ima snažan aromatičan miris i aromatično gorak ukus. Osnovna materija koja čini iđirot je Azaron, amforna, polu smolasta tečnost, aromatičnog mirisa i gorkog ukusa. Nalazi se u dva oblika, kao alfa i kao beta azaron. Alfa azaron je glavno sedativno jedinjenje korena iđirota, dok je beta azaron glavni antioksidans i zaštitnik nervnog sistema.

Primena iđirota u lečenju

Zdravstvene koristi od iđirota se ogledaju kroz blagotvorno delovanje na gastrointestinalni, respiratorni trakt i nervni sistem.

Gastrointestinalni trakt

Lekovito delovanje iđirota na stomak se ogleda kroz regulaciju lučenja želudačne kiseline. U manim dozama smanjuje kiselost želuca, dok veće doze iđirota povećavaju lučenje kiseline u želucu. Zato se preporučuje osobama koje imaju smanjen apetit. U svakom slučaju ne treba preterivati sa konzumiranjem iđirota jer može stvoriti mučninu i povraćanje.

Koren iđirota spremljen kao čaj elimiše nadutost, gasove u crevima, otklanja bol stomaku nastao kao posledica gastritisa ili čira na želucu.

Pokazao se i kao efikasan prirodni lek u lečenju helikobakterije.

U drevna vremena se koristio kod dece za otklanjanje dizenterije i hronične dijareje. Takođe se primenjuje kod dece kao antiparazitni program gde je dovoljno deci ujutru i uveče dati po prstohvat iđirota u prahu i paraziti iz creva će se eliminisati.

Treba biti obazriv u primeni iđirota sa lekovima za smanjenje kiseline u želucu – antacidi. Kalamuš povećava želudačnu kiselinu, pa može smanjiti delovanje ovih lekova.

Respiratorni trakt

Iđirot je biljka koja je našla primenu u lečenju bronhitisa, bronhijalne astme , velikog kašlja i hroničnih opstruktivnih stanja u plućima.

Iđirot kao biljni lek je koristan u lečenju astme. Deluje tako što otklanja sluz iz bronhija i omogućava prolaz vazduha do alveola. Iđirot spada u antispazmolitike, otklanja grč i omogućava lakše iskašljavanje. U indijskoj medicini ( Ajruveda ) iđirot se koristio za otklanjanje zadaha iz usta,zubobolje, crvenila i čireva u ustima. Koristili su svež koren iđirota za žvakanje.

Nervni sistem

Zbog sadržaja materija koje deluju sedativno, iđirot se koristio kao sedativ u davna vremena. Ajruveda ga koristi kod nervnih bolesti, za obnavljanje nervih ćelija. Prilično je moćan sedativ, pa ga treba pažljivo koristiti u pravilnim dozama i u razblaženom obliku.

Alkoholni ekstrakt iđirota, ili tinktura iđirota se koristi kao analgetik, da ublaži bol i da umiri telo. Zbog prisustva diskutabilnog azarona, treba biti pažljiv kod primene iđirota.

Iđirot poboljšava mentalni fokus, utiče na budnost, koncentraciju, na memoriju. Poboljšava cirkulaciju u mozgu, pa deluje na otklanjanje vrtoglavica. Ublažava stanja kao što su anksioznost, stres i napetost.

Iđirot ne treba korisiti u kombinaciji sa lekovima kao što su lekovi za depresiju ( antidepresivi ) i sedativi. Ukoliko se spremate za operaciju, prestanite sa upotrebom iđirota najmanje 2 nedelje pre zakazane operacije.

Iđirot i artritis

U lečenju artritisa, iđirot se koristi kao osušen koren ili kao esencijalno ulje. Od osušenog korena iđirota se spravlja gusta pasta koja se topla nanosi na bolne zglobove. U obliku ulja, iđirot se koristi za lečenje reumatoidnog artritisa. Uzima se 2 kapi ulja od iđirota pomeša se sa 5ml baznog ulja ( maslinovo ili neko drugo ulje ) i namaže na bolno mesto. Iđirot deluje antinflamatorno, smanjujući upalu, bol i crvenilo.

Primena iđirota u lečenju promena na koži

Za promene na koži, kao što su ekcem, šuga, opekotine, osipi, proširene vene, iđirot se koristi isključivo spolja ! Nekoliko kapi ulja od iđirota nakapati u toplu kupku.

Ostale primene iđirota

Iđirot se primenjuje kod pušača za otklanjanje mirisa dima iz usta ili žvakanjem korena smanjuje se želja za pušenjem. Eterično ulje kalamuša ubija insekte, naročito kućne muve. Iđirot je i afrodizijak.

Kada se ne primenjuje iđirot ?

Iđirot se ne primenjuje kod trudnica, jer pojačava kontrakcije materice i može izazvati prerani porođaj. Takođe se ne preporučuje ni dojiljama.

Osobe sa niskim krvnim pritiskom, ne treba da ga koriste, jer iđirot snižava krvni pritisak.

Velike doze eteričnog ulja od iđirota mogu dovesti do halucinacija.

Ne koristiti iđirot ukoliko imate ozbiljna oštećenja jetre i bubrega.

Esencijalno ulje iđirota – delovanje i primena

Ulje od iđirota je eterično ulje dobijeno destilacijom iz korena biljke Acorus calamus. Ulje je prirodno, aromatično, lekovito i sadrži originalne sastojke. Boja ulja od iđirota je žućksta do braon. Aromatično je i podseća po mirisu na cimet.

Eterično ulje iđirota treba koristiti isključivo kao originalno ulje, ne kao ekstrate. Primena ulja je isključivo spolja i ne koristi se za unutrašnju upotrebu iz razloga što ulje iđirota sadrži materiju azaron, koja u većim koncentracijama može izazvati halucinogene efekte, trovanja i pobačaje kod trudnica.

Zbog toga ga treba koristiti pravilno, po stručnim preporukama u tačnoj dozi. Ulje od iđirota se ne koristi samostalno, već se meša sa drugim baznim uljima. Čuva se daleko od sunca, na tamnom i hladnom mestu.

Čaj od iđirota

Kako se priprema čaj od iđirota? Kako se pije? Koliko dugo sme da se pije čaj od iđirota? Samo su neka od pitanja na koja će uslediti odgovori.

Prema recepturi dr Jovana Tucakova, čaj od iđirota za lečenje problema sa stomakom se priprema na sledeći način :

Za buđenje apetita – uzeti po 20 g iđirota, matičnjaka, nane, kamilice i morača. Od ove mešavine bilja se uzme 1 kašika i prelije sa šoljom od 2 dl vruće vode. Poklopi se, odstoji 10 minuta, procedi i pije nakon jela.
Za čir na želucu – koren iđirota se osuši i samelje. Prokuvati koren u malo vode i dodati 1 kašiku kamilice. Poklopiti i ostaviti 10 min. Procediti i piti 3 puta dnevno pre jela.
Za loše varenje – 20 g usitnjenog korena iđirota se prelije sa pola litra vrele vode. Poklopi se i ostavi da stoji 20 minuta. Procediti i piti 3 puta dnevno po kafenu šoljicu ovog čaja. U čaj od iđirota se može dodati med.
Ulje od iđirota za lečenje živaca – u litar maslinovog ulja se stavi 200g usitnjenog korena iđirota. Zatvori se i drži 30-60 dana, uz povremeno mućkanje. Ovo ulje se primenjuje utrljavanjem više puta na dana. Masira se vrat, glava i druga bolna mesta.
Marija Treben je austrijska travarka koja leči ljude obolele od raka pluća sa iđirotom. U njenoj recepturi, čaj od iđirota se sprema na hladan način. Uzeti 1 kafenu kašičicu iđirota, preliti šoljom hladne vode uveče, poklopiti i ostaviti da stoji preko noći. Ujutro, staviti ovu posudu sa čajem u drugu posudu sa toplom vodom ( kuvanje na pari ) i blago zagrejati. Procediti i piti toplo u malim gutljajima.
Čaj od iđirota za odvikavanje od pušenja – uveče sa pola litra hladne vode preliti 1 kašiku iđirota, poklopiti i ostaviti da prenoći. Ujutru blago zagrejati, dodati 2 kašike majčine dušice, poklopiti i treba da odstoji 15 minuta. Procediti i piti u malim gutljajima tokom dana.
Rakija od iđirota – rakija u kojoj je stajao iđirot se koristi za ispiranje usta kod zubobolje, kao antiseptik usne duplje.Takođe ova rakija od iđirota se može koristiti kao obloga za lečenje gihta, kostobolja i reume.
Čaj od iđirota za astmu i bronhitis – uzeti po 100 g iđirota, dobričice, podbela i anisa. Pet kašika ove mešavine bilja preliti sa litar vruće vode i pustiti da stoji pola sata. Piti tokom dana.

Cajeviza

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor