Preskoči na glavni sadržaj

LIJEK IZ ŠLJIVE: Za liječenje mnogih opakih bolesti

Doktor tehničkih nauka Ivan Savić (29) je u laboratoriji izdvojio iz koštice šljive amigdalin, supstancu koja pomaže u terapiji karcinoma dojke, limfona, prostate…

520261_leskovac03dr-ivan-saviclek-iz-kostica-sliveu-laboratorijifoto-milica-ivanovic1_orig

Farmakolozi kažu da je riječ o bogatstvu koje, možda, nikada neće ugledati svjetlost dana. Metode liječenja ove opake bolesti amigdalinom primjenjuju se u Meksiku i Njemačkoj, putem tableta i injekcija, ali sa supstancom izdvojenom iz koštica kajsije i breskve.

– Niko na ovim prostorima do sada nije pokušao da izdvoji amigdalin iz koštice šljive. Ja sam se na taj korak odlučio zato što je naše područje bogato ovim plodom – kaže mladi naučnik, koji je provodio dane i noći u laboratoriji Tehnološkog fakulteta u Leskovcu radeći zapravo svoju doktorsku disertaciju “Izdvajanje bioaktivnog jedinjenja amigdalina iz sjemenki šljive i kvercentina iz lista zelenog čaja”.

Metoda liječenja opakih bolesti sadržajem iz koštica voća, koji je pun vitamina B17, poznata je još od vremena starih Egipćana, a sistemsko proučavanje počelo je u prošlom vjeku.

– Molekul amigdalina spada u grupu tumor selektivnih agenasa, koji uništavaju samo ćelije tumora dok zdrave ćelije ostaju netaknute. Gotovo da ne postoji literatura o toj supstanci u koštici šljive, što je za mene posebno bio izazov. Uspio sam da izdvojim sadržaj amigdalina koji iznosi šest odsto na svježu masu šljive – objašnjava Savić, koji je naučni dokaz objavio u nekoliko stručnih svjetskih časopisa.

Srđan Pešić, šef Katedre za farmakologiju na Medicinskom univerzitetu u Nišu, procijenjuje da će pronalazak mladog leskovačkog naučnika najverovatnije ostati u časopisima, budući da od izdvajanja supstance do proizvodnje lijeka prođe 20 godina.

– U Srbiji nema nijedne farmaceutske kompanije koja bi se bavila inovacijama ili uvođenjem potpuno novih lijekova, one uglavnom proizvode kopije ili generičke paralele već sintetisanih lijekova. Taj posao u svijetu radi tek dvadesetak kompanija, koje su u stanju da za jedan novi lijek izdvoje oko dvije milijarde dolara i to s rizikom. Od desetine hiljada novosintetisanih supstancija samo njih 250 u prosjeku uđe u preklinička ispitivanja. Od tih 250, samo pet se nađe u fazi ispitivanja na ljudima. Samo jedna od ovih supstancija na kraju postane lijek – objašnjava profesor.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor

RECITE ZBOGOM: Kašalj je od sada prošlost! (RECEPT)

Ukoliko imate problem sa kašljem, mi vam donosimo idealan recept koji će vam omogućiti da se oslobodite kašlja i bez problema uživate u zimskim čarolijama! Stavite na vatru šerpu sa 2 litra vode. Kada voda prokuha, ubacite u nju neke od mekinja – od bilo koje vrste žitarice. Odvar se pije umesto čaja, soka ili supe, sasvim vruć. Ovo jednostavno i pristupačno sredstvo se smatralo jednim od najboljih za vraćanje glasa, pa su ga koristili – i danas ga koriste mnogi pevači, glumci, i druge osobe, čija profesija je vezana za dobar glas.  Izrezati na sitne komadiće 10 glavica luka i 1 glavicu belog luka. Sve to provreti u nepasterizovanom mleku sve dok luk ne omekša. Dodati meda, a onda ovu masu u količini od 1 supene kašike dodavati čajevima od žalfije ili hajdučke trave i piti tokom dana, a najmanje 4 – 6 puta.