petak, 11. rujna 2015.

Ove biljke OBAVEZNO IZBACITE IZ KUĆE JER SU OTROVNE!

Ove biljke OBAVEZNO IZBACITE IZ KUĆE JER SU OTROVNE!

Ako imate djecu ili kućnog ljubimca, obavezno izbacite ove biljke iz kuće ili dvorišta, jer bi neko mogao da se otruje…
Sigurno i vi u svojoj bašti, ili na terasi, imate par omiljenih biljaka koje bi zbog njihove toksičnosti trebalo što prije odstraniti. Posebno ako imate malu djecu i kućne ljubimce, jer često ne možete u potpunosti da kontrolišete njihovo kretanje.
Može se dogoditi da iz radoznalosti probaju određenu biljku, što može da bude veoma opasno. Simptomi trovanja ovim biljkama su razni i nisu nimalo bezazleni. Donosimo vam pregled najčešćih otrovnih biljaka koje možda i vi imate.
Oleander
zut
Olijander cvijeta u bijeloj, roze i crvenoj boji. Veoma je lijep i djeca ga često beru. Međutim, dovoljan je samo jedan list da bi se djete otrovalo. Simptomi trovanja uključuju drhtavicu, usporene otkucaje srca i pospanost.
Žuti narcis
zfur
Kod žutog narcisa najotrovniji dio predstavlja njegova lukovica. Iako predivno izgleda, razmislite dva puta prije nego ga posadite. Ukoliko posumnjate da ga je vaš ljubimac pojeo, odmah ga odvedite kod veterinara. Simptomi koji se javljaju nakon konzumacije žutog narcisa su dijareja, povraćanje, drhtanje, grčevi i aritmija.
Engleska tisa
engleska-tisa
Kod ove biljke najotrovnije je sjeme. Međutim, ništa manje nisu otrovni ni ostali dijelovi. Alkaloidi koji se nalaze u tisi mogu da izazovu grčeve, paralizu, a u najgorem slučaju čak i prestanak rada srca.
Filadendron
fpoi
Biljni sok koji filadendron sadrži može iritirati kožu i usnu duplju. Može doći do otežanog disanja, oticanja grla i stomačnih problema. Iako su neke opasnije reakcije veoma rijetke, dobro bi bilo da ovu kućnu biljku ipak ne držite u svom domu, ukoliko imate malu djecu i kućne ljubimce.
Izvor: minimagazin.info

Nema komentara:

Objavi komentar