Preskoči na glavni sadržaj

Ova biljka sprečava dijabetes i poboljšava vid bolje od ijedne druge namirnice na svijetu!

Ova biljka sprečava dijabetes i  poboljšava vid bolje od ijedne druge namirnice na svijetu!

Gorka dinja je veoma korisna namirnica koja ima prilično gorak ukus. Ona naizgled liči na krastavac, ali ima mnogo više bradavičastih nabora. Ona uspeva u vlažnoj i toploj klimi, a najčešće se može naći u Južnoj Americi i Aziji.

Dr Frenk Šalenberger, koji je specijalizovan za tretmane protiv starenja i alternativnu medicinu, koristio je ovu biljku za borbu protiv raka pankreasa. Dr Šalenberger je otkrio da je gorka dinja efikasna za inhibiranje rasta ćelija raka i savjetovao je svoje pacijente da konzumiraju prirodne supstance koje inhibiraju rast ćelija raka.

Međutim, to je samo jedna od blagodeti gorke dinje.

Ona se takođe koristi kao lek za visok krvni pritisak, astmu, kožne infekcije, simptome dijabetesa i stomačne probleme. Ova biljka se tradicionalno koristi u medicini u Africi, Indiji, Kini i na jugoistoku SAD.

Gorka dinja sadrži velike količine nutrijenata, a vrlo malo kalorija. Ona je odličan izvor magnezijuma, mangana, dijetalnih vlakana, vitamina B1, B2, B3 i vitamina C, folata, cinka i fosfora.

Ona sadrži duplo više beta karotena nego brokoli, puno gvožđa, duplo više kalijuma nego banane i duplo više kalcijuma nego spanać.

Jedino što je negativno po pitanju ove namirnice jeste njen gorak ukus i on odbija mnoge ljude od konzumiranja.

Zdravstvene pogodnosti gorke dinje

Dokazano je da redovna konzumacija soka od gorke dinje povećava energiju organizma.

Gorka dinja je odličan izvor folata. Konzumiranje gorke dinje u trudnoći smanjuje mogućnost nervnih oštećenja kod novorođenih beba.

Gorka dinja sadrži polipeptid P, fitonutrijent koji snižava nivo šećera u krvi. Takođe sadrži i fitokonstituent koji povećava sintezu glikogena i apsorpciju glukoze, što zajedno potpomaže lečenju dijabetesa tipa 2.

Poboljšava imunitet. Sok od gorke dinje pomaže organizmu da se izbori sa infekcijama.

Visoka količina beta karotena veoma pozitivno deluje na vid i probleme sa očima.

Ubrzavanjem metabolizma alkohola, gorka dinja pomaže kod mamurluka. Ona takođe potpomaže obnavljanje jetre usled preterane konzumacije alkohola.

Gorka dinja stimuliše peristaltiku i poboljšava varenje.

Redovna konzumacija soka od gorke dinje umanjuje simptome psorijaze i drugih gljivičnih infekcija poput atletskog stopala i dermatofitoze.

Kako je najbolje konzumirati gorku dinju

Za razliku od drugog povrća i voća, gorku dinju bi trebalo brati dok je zelena, a izbegavti onu koja već postaje narandžasta (što je gorka dinja zrelija, ukus joj je sve gorči).

Gorka dinja je sastojak jela čanpuru, karakterističnog za japansku kuhinju.

Sušena i mlevena gorka dinja se koristi za pripremu ledenog čaja ili čaja s mlekom u nekim istočnoazijskim regionima.

Ona se u Indiji često puni mešavinom začina po imenu garam masala, zajedno sa zelenim ljutim papričicama, paradajzom, karijem i lukom.

Od gorke dinje se može praviti i turšija.

Na Filipinima je poznata kao ampalaja i koristi se u specijalnim jelima sa račićima, bamijom i patlidžanom.

Definitivno vredi jesti ovo voće, iako je gorko, a bilo bi idealno da ga uključite u svoju redovnu ishranu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…