petak, 21. kolovoza 2015.

Zašto je žalfija toliko dobar čaj

Zašto je žalfija toliko dobar čaj

Stari Rimljani žalfiju su koristili u liječenju različitih bolesti, a koristili su je i za stimuliranje koncentracije i pamćenja

Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije se koristio kod upala grla, ždrijela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primjenjuje se i za regulaciju znojenja, za vrijeme klimaksa, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma, piše Radiosarajevo.

Listovi žalfije se koriste i za ispiranje zuba i desni. Dojilje koje žele da prestanu s dojenjem koriste je svakodnevno za zaustavljanje produkcije mlijeka. Žalfija se primjenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Primjenjuje se i kao tonik kod umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije.

Kako djeluje žalfija

Žalfija djeluje antiseptično, pa se primjenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upala grla, afti. Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke. Koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer djeluje i antimikrobno.

Kako se koristi žalfija

Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuha 3-5 minuta, a za vanjsku primjenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuha, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, poslije čega se procijedi i ispira nekoliko puta dnevno.

Čaj od žalfije ne smiju koristiti trudnice, dojilje i epileptičari.

Nema komentara:

Objavi komentar