Preskoči na glavni sadržaj

Saznajte kako sol pomaže kod grlobolje, uhobolje, podočnjaka…

Saznajte kako sol pomaže kod grlobolje, uhobolje, podočnjaka…

Smatra se da je život na Zemlji započeo u moru. Tjelesni procesi ne mogu se odvijati bez soli, a organizam je ne može sam stvoriti, pa je moramo unositi hranom i tekućinom. Ljudska krv sadrži 0,9 posto soli koja je nužna za biokemijske reakcije u tjelesnim tekućinama, probavu, podražaje mišića i živaca…

Sol je od pamtivijeka simbol nepokvarljive čistoće i najstariji poznati konzervans, a u mnogim je kulturama tradicionalan znak dobrodošlice. Najzdravija je morska sol jer sadrži više minerala nego takozvana rudarska sol, uključujući i životno važan jod, piše Ordinacija.

Maksimalno 6 grama soli dnevno
Kad se za ljetne žege znojimo, tijelo gubi i tekućinu i sol, pa se preporučuje uz vodu uzeti malo soli ili zasoljene hrane. No uvijek treba soliti štedljivo i oprezno! Dokazano je da prekomjerno uzimanje soli štetno utječe na krvni tlak i povećava rizik od srčanožilnih bolesti.

Stručnjaci ističu da preporučen dnevni unos soli stane u jednu čajnu žličicu. U danu se preporučuje maksimalno 6 grama soli. Pritom uzmite u obzir da otprilike 15 posto te količine dobivate već iz svježih namirnica (npr. meso, riba, povrće).

Opasna skrivena sol
Čak 75 posto preporučene dnevne količine soli unosimo s kruhom, keksima (uključujući i one slatke!), konzerviranom hranom, sirevima, suhomesnatim proizvodima, instant juhama… Riječ je o tzv. skrivenoj ili nevidljivoj soli koju uzimamo nesvjesno, u industrijski prerađenim namirnicama, pa ograničite unos takve hrane.

Plemeniti okus
Čovjek upotrebljava sol, izravno ili neizravno, na više od 14.000 načina, od kulinarstva do brojnih industrijskih procesa (npr. proizvodnja metala, papira, tekstila, plastike, sredstava za čišćenje…).

Osim što jelima daje prepoznatljiv okus, sol i prirodne okuse namirnica čini ukusnijima, uključujući to da oplemenjuje slastice.

Pročišćuje kožu, smanjuje bol i otekline
Vrlo su blagotvorni slani tretmani za zdravlje i ljepotu. Kupka i piling od morske soli potiču prokrvljenost, pročišćuju kožu te pomažu uklanjanju viška tekućine i nakupljenih štetnih tvari iz organizma.

U linijama prirodne kozmetike nude se zubne paste na bazi morske soli – odlično osvježavaju usta bez pjene te čuvaju zdravlje zubi i desni.
Blaga solna otopina izvrsna je za ispiranje usta, osobito ako vas muči grlobolja – pomiješajte pola čajne žličice soli s 2 dcl tople vode i “grgljate” otopinu.
Za smanjivanje podbuhlosti lica i podočnjaka te osvježenje umornih očiju, otopite žličicu morske soli u pola litre mlake vode. Natopite time kozmetičke blazinice i pomoću njih “okupajte” lice i(li) ih držite na podbuhlim mjestima desetak minuta.
Slani recept za uhobolju – zagrijte šalicu soli u tavi za pečenje dok ne postane vruća, stavite je u deblju gazu (kao priručno sredstvo može poslužiti i čarapa) i zavežite. Nakon što se sol ohladi dovoljno da ne opeče kožu (provjerite), držite oblog iznad bolnog uha.
Sol ublažava bol i oteklinu kod uboda insekata. Navlažite mjesto uboda i prekrijte ga solju, ili namačite ubodeno mjesto u slanoj vodi.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.



Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…