Ispitivanja važnosti kozijeg mlijeka su uglavnom iz medicinskih istraživačkih centara i ukazuju na terapeutske i zdravstvene potrebe. Zapaženo je da masne globule kozijeg mlijeka usitnjene mehaničkim putem nose sa sobom enzim oksidazu, koja se oslobađa i pretvara u krvne zidove. Oni stimuliranju oslobađanje holesterola, a estri gliceroli su veći u kozjem mlijeku, što je značajno u ishrani novorođenčadi, piše Radiosarajevo.ba
Osobe koje su alergične na kravlje mlijeko su ustvari osjetljive na oslobađanje količine histemina. Tako oslobođeni histamin proizvodi simptome koji se stvaraju u intraceluarnom prostoru limfne žlezde.
Kozije mlijeko po sastavu, osobinama i po biološkoj i energetskoj vrijednosti ne zaostaje za kravljim mlijekom. Ono ima veću hranljivu i biološku vrijednost. Pogodno je za tretmane astme, ekcema, migrene i stomačnih problema.
Primjedbe
Objavi komentar