Preskoči na glavni sadržaj

RAK GRLIĆA MATERNICE UBIJE NAJVIŠE ŽENA U SVIJETU: Ovo je najefikasnija prirodna preventiva!

Kod nas svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Trenutno u Evropi 175.000 žena ima dijagnozu ovog raka, a po broju obolelih i smrtnosti, nasa regija je u samom vrhu.

ginekološki-pregled

Najveći broj žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest već u poodmakloj fazi i kada je lečenje teško i neizvesno. Ova činjenica deluje još poraznije ako se zna da rak grlića materice može da se spreči redovnim pregledima, a da se, ukoliko se bolest ipak pojavi – ranim otkrivanjem i odgovarajućim lečenjem postiže izlečenje u najvećem broju slučajeva.

Šta je rak grlića materice

Rak grlića materice je zloćudni tumor koji nastaje zbog nenormalnog rasta ćelija u donjem delu materice. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda, pet i više godina, što omogućava njegovo blagovremeno otkrivanje pre nego što postane invazivan i počinje da se širi. Mađutim, rak grlića materice ne daje rane simptome, ili su oni blagi i nespecifični. Postojanje premalignih promena na grliću materice ili početnog oblika kancera najčešće prolazi bez ikakvih tegoba i ne upozorava ženu da treba da se javi ginekologu.

Prilikom ispitivanja uzročnika raka grlića materice naučnici nisu otkrili samo jedan, nego više faktora rizika koji povećavaju šansu da ćelije grlića materice postanu abnormalne i počnu da se razvijaju kao maligno tkivo. Među rizike koji mogu da doprinesu nastanku malignog tumora cerviksa spadaju rani početak seksualnog života i veći broj seksualnih partnera, pušenje, bolesti imunološkog sistema, nizak standard života, niži stepen obrazovanja, neadekvatna seksualna higijena, loši uslovi života i loša zdravstvena zaštita.

Jedan od najvažnijih uzročnika raka grlića materice je Humani Papiloma virus (HPV), seksualno prenosivi virus koji može da uzrokuje promene u ćelijama grlića materice što dovodi do nastanka malignog tumora. Naravno, ne znači da će sve žene koje su zaražene ovim virusom i dobiti rak, ali činjenica je da većina onih koji obole od ove vrste tumora imaju infekciju ovim virusom.

Najvažnije u prevenciji raka grlića materice je stvaranje navike da se kod ginekologa odlazi redovno, bar jednom godišnje, da se u tom periodu bar dva puta uradi Papanikolau test, da se izbegava često menjanje partnera i da se blagovremeno i adekvatno leče genitalne infekcije.

Simptomi i lečenje

Premaligne promene i rani invazivni rak grlića materice najčešće ne zadaju nikakve tegobe. Simptomi koje žena obolela od raka grlića materice može da ima jesu: krvarenje (to je najčešće prvi simptom, bilo u toku odnosa ili između dve menstruacije; može da se javi i produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje nakon menopauze), pojačano belo pranje često praćeno neprijatnim mirisom, bol, koji se najčešće javlja u krstima ili u nozi, kao i oticanje noge.

Nažalost, ovo su znaci da je bolest uznapredovala. Kada patohistološki nalaz potvrdi dijagnozu, lekar određuje stadijum bolesti da bi mogao da propiše odgovarajuću terapiju. U lečenju ove nimalo naivne bolesti i fitoterapija može da bude od velike koristi.

Papa test

To je jednostavna i bezbolna metoda kojom se uzima bris sa grlića materice, a pregledom ćelije proverava se da li postoji upala ili prisustvo nenormalnih ćelija ili ćelija raka grlića materice. Test je najbolje raditi 10-20 dana nakon početka menstruacije, a pre pregleda ne treba koristiti vaginalne lekove, niti lokalna kontraceptivna sredstva – pene, gelove, AB film, kreme.

Ukoliko je nalaz Papanikolau testa pozitivan (odnosno ako pokazuje grupe IV i V), žena obavezno, bez odlaganja, mora da se obrati ginekologu radi dodatnih ispitivanja – kolposkopije (posmatranje grlića materice aparatom koji uvećava i do 40 puta i promene čini vidljivim), Šilerovog testa (bojenje grlića materice rastvorom joda, pri čemu se zdrave ćelije preboje smeđom bojom, a oštećene ostaju neobojene ili se slabije boje) i biopsije grlića materice (uzimanje isečka tkiva sa grlića materice radi patohistološke analize).

Recepti

1. Terapija u prvih 7 dana

Čajna mešavina:

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučke trave, dela rusomače, lista i cveta kičice, lista i cveta ivanjskog cveća, borovih iglica, rozoma pirevine, lista ranjenika i lista kupine, izručiti u 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i piti zaslađeno medom po 2 dl pre i posle doručka, ručka i večere. Na svaka 2 dl čaja staviti po kafenu kašičicu cvetnog praha koji se može da se nađe u kukuruznoj resi pri njenom sazrevanju. Dnevna doza je 20 grama (kafena kašičica ima 4 grama).

Osim toga, savetuje se da se u 10 i 16 časova pojedu 2 pečene jabuke zaslađene medom. Hrana mora da bude kalorična, a obroci obavezno treba da sadrže salatu od koprivinog ili maslačkovog lista, kupusa i zelene salate. Preporučuje se da svaka salata bude začinjena supenom kašikom sitno iseckanog peršunovog lista, listom mirođije, maslinovim uljem, vinskim sirćetom i sa malo soli.

U slučaju da se zbog karcinoma smanji broj leukocita, savetuje se čaj koji se pravi tako što se 3 supene kašike sitno iseckanog cveta kamilice izruče u 7 dl ključale vode. Čaj ostaviti pokopljen 4 sata, procediti ga i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Rastvor za ispiranje:

Supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta bosiljka, nevenovog cveta, lista koprive, lista i cveta hajdučke trave i 2 supene kašike sitno iseckanog lista kupine izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti medom. Ispirati vaginu svaki drugi dan ujutru i uveče sa pola litra ovog čaja, koji u vagini treba da ostane 10 minuta. Temperatura čaja ne sme da bude viša od 30˙C.

Rastvor za kupanje:

Po pola kilograma sitno iseckanog lista nane i lista i cveta kantariona kuvati sat vremena u 10 litara vode. Voda ne sme da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti ga poklopljenog 2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a zatim izručiti u kadu sa vodom za kupanje.

2. Terapija u sledećih 8 dana

Mešavina za ispiranje genitalija:

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista bokvice, lista i cveta podubice, lista žalfije, lista ranjenika i 2 supene kašike sitno samlevene hrastove kore, izručiti u pola litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti medom. Ispirati vaginu ujutru i uveče sa pola litra ove tečnosti, svaki drugi dan.

Kupka od koprive, hrastove kore i kupine:

Po 400 grama sitno iseckanog lista koprive, hrastove kore i lista kupine izručiti u 20 litara vode. Kuvati sat vremena, ali tako da voda ne ključa, a lonac mora biti poklopljen. Nakon toga skloniti lonac s vatre i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a zatim izručiti u kadu sa vodom za kupanje. Savetuje se kupanje svaki drugi dan, ali ne danima kad se vrši ispiranje.Čaj od dimnjače i koprive: Dve supene kašike sitno iseckanog nadzemnog dela dimnjače i supenu kašiku lista koprive izručiti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 20 sata, procediti, zasladiti medom i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. U svaku čašu pd 2 dl izručiti kafenu kašičicu cvetnog praha.

Blagotvoran napitak:

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta ivanjskog cveća, lista nane, zovinog cveta, pelinovog lista, cveta kamilice, lista kupine, nadzemnog dela rusomače i lista i cveta kantariona izručiti u 1,4 litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 20 sati, procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.

3. Terapija u narednih 15 dana

Lekovita kombinacija:

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta ivanjskog cveća, lista nane, lista ranjenika, nadzemnog dela rusomače, lista kupine i po 2 supene kašike sitno iseckanog zrelog šipka i lista koprive, izručiti u 1,4 litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da odstoji, procediti i piti u toku dana. U svaku čašu od 2 dl izručiti po pola kafene kašičice cvetnog praha. Poneka čaša može da se zasladi medom. Savetuje se da se u 10 i 16 h sažvaće po kafena šoljica sitno zdrobljenih zrelih zovinih bobica, začinjenih supenom kašikom meda i limunovog soka. Nakon žvakanja od 20 minuta, sve ispljunuti iz usta, a sok gutati.

Tečnost za ispiranje:

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista bokvice, cveta nevena, lista ranjenika, lista kupine i lista ruzmarina izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti i ispirati vaginu ujutro i uveče sa po pola litra rastvora, svaki treći dan. Čaj treba da stoji u vagini 10 minuta.

Rastvor od žalfije i hajdučke trave:

Uzeti po pola kilograma sitno iseckanog lista žalfije i lista i cveta hajdučke trave. Kuvati sat vremena u loncu od 10 litara vode. Voda ne sme da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a potom je izručiti u kadu u kojoj se nalazi voda za kupanje. Kupati se pola sata u ovoj lekovitoj vodi, svaki treći dan ali ne danima kada se vrši ispiranje.

4. Poslednjih 20 dana

Celodnevna kura:

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista matičnjaka, lista i cveta kičice, nadzemnog dela rusomače, lista i cveta hajdučice, ritoma pirevine i po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kantariona i lista kupine izručiti u 1,6 litara ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti, zasladiti medom i piti u toku dana. U svaku čašu od 2 dl izručiti po pola kafene kašičice cvetnog praha. U 10 i 16 h žvakati po jednu kafenu šoljicu sitno zdrobljenih bobica apte. Začiniti ih supenom kašikom meda i limunovog soka. Nakon žvakanja od 20 minuta, sve ispljunuti iz usta, a sok gutati.

Napomena:

U nedostatku bobica apte, koristiti zovine bobice ili bobice kleke, ili po pečenu jabuku, zaslađenu medom.

Za ispiranje:

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučke trave, cveta kamilice, lista ruzmarina, lista koprive, cveta nevena i 2 supene kašike sitno iseckanog lista kupine izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da odstoji. Procediti i ispirati u toku dana, 2 puta sa po pola litra i pauzom od 2 sata – svaki drugi dan.

Biljna kupka:

Po pola kilograma sitno iseckanog lista koprive, lista kupine, i lista ranjenika kuvati sat vremena u 10 litara vode. Voda ne sme da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti ga da odstoji 2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a zatim je izručiti u kadu u kojoj se nalazi voda za kupanje. Kupati se pola sata pre i posle podne, svaki četvrti dan.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

Nema onoga kome ovo nije pomoglo: Najljekovitija tinktura svijeta – recept

Kolika je ljekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korijena.

Gavez. Ovaj neugledni, izvana crni, a iznutra bjelkast ili žut korijen pomaže kod SVEGA!

Kod prijeloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova pa čak i kod prorjeđivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kralježnice i oštećenja kralježnjaka, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste ozljeda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, liječi TINKTURA spravljena od korijena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo pa stoga rana brzo zarasta, a alanto…