Preskoči na glavni sadržaj

Otvorite četvore oči: Evo kako nas varaju na rasprodajama!

Ilustracija

Letnja sniženja su počela, a ove godine cene odeće i obuće nešto su pristupačnije nego ranijih godina. Ipak, rasprodaje u Srbiji i dalje su daleko od evropskih, zbog toga vodite računa da ne nasednete na trikove prodavaca.

Sa izloga butika vrište natpisi „sniženje“, rasprodaja“ ili „sale“, kao i procenti sniženja „70 odsto niže“, „50 odsto jeftinije“, „popust 30 odsto“. Najčešća je situacija da se na istom izlogu nađu istaknuta sva tri procenta ili raspon sniženja od 20 do 70 odsto. Tu se obično krije zamka.

– Kada kažu da je sniženje do 70 odsto, najčešće se samo dva, tri artikla prodaju po toliko nižoj ceni, dok su ostali sniženi znatno manje. Osim toga, naših 30 odsto i 30 odsto u inostranstvu nisu isti, jer su marže domaćih trgovaca neuporedivo veće. Lažno reklamiranje sniženja smatra se obmanom potrošača i zabranjeno je zakonom – kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

U većini trgovina roba je realno snižena od 20 do 50 odsto, pa majice mogu da se kupe već za 500 dinara, farmerke za 1.200, donji deo trenerke za 800, a košulje i bluze mogu da se nađu i za 1.000 dinara. Na sniženju su i kupaći kostimi koji mogu da se pazare upola cene.


– Nedavno sam bila u Madridu i u butiku koji postoji i kod nas naišla sam na sniženje na kom su sve lagane ženske košulje koštale od tri do pet evra. Redovna cena tih košulja u Srbiji je 1.900 dinara, a sada se kod nas na sniženju prodaju za 1.000 dinara. Sećam se, prošle godine su na rasprodaji koštale 1.200 dinara, tako da sniženja jesu veća, ali još to nisu ona prava evropska, gde uđete sa 20 evra i izađete sa pet komada odeće – kaže Beograđanka Anja Petrović (33).

U organizacijama za zaštitu potrošača objašnjavaju da su žalbe zbog lažnih sniženja gotovo svakodnevne i navode da postoje brojni načini varanja kupaca na sniženjima.

Najzastupljenije su prevare sa stvarnom visinom sniženja, kao i takozvane stalne akcije, kada na izlogu tokom cele godine stoji natpis „stalno sniženje od 50 odsto“.

Koje trikove koriste

Male količine robe na sniženju
Prvo poskupljenje pa sniženje cene
Stalne rasprodaje reklamiraju kao sezonske
Sitna slova: „Samo za stare kolekcije“
Piše „do 70 odsto“, ali pravo sniženje je 30
Na sniženju samo mali ili samo veliki brojevi
Šta nam podvaljuju

Pocepana odeća i obuća a da to nije naznačeno
Odeća i obuća od pre nekoliko sezona
Roba koju ionako niko nije kupovao
Raspar: donji deo u jednom broju, a gornji u drugom

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…