Preskoči na glavni sadržaj

NE ZAOBILAZITE OVU BILJKU: Prva linija obrane od plućnih i bubrežnih bolesti!


Preslicu se često može pronaći po livadama, osobito na onima močvarnoga ili pjeskovitoga tla, kao i uz rub željezničke pruge.

“Ne možemo dovoljno naglasiti koliko ta poznata ljekovita biljka odlično i svestrano djeluje”, opisuje se u narodnoj medicini biljka preslica, papratnjača koju zovu i konjskim repom, a koja je neizbježna pojava na mnogim livadama vlažnog, pjeskovitog tla. Bogata je kremičkom kiselinom koja sadrži kalcij i silicij zbog kojih se nerijetko koristi i kod problema povezanih s kostima i hrskavicom. Čaj od preslice nezaobilazna je pomoć kod osoba koje su imale prijelom kostiju, istegnuće ligamenta ili jednostavno imaju slabe kosti. Osim što pomaže u zarašćivanju, potiče i rast kose, noktiju, kože i mišićnoga tkiva.

Naiđete li na preslicu u prirodi, kako biste iskoristili njezina ljekovita svojstva, skupljajte cijelu biljku.

Ljekovitost poznata od davnina

Preslica se smatra jednim od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, čak i težih slučajeva. Sjajna je i za slabokrvne osobe jer potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Čaj od preslice koristi i za jačanje imuniteta. Nezamjenjiva je i kod liječenja čireva na želucu, hemeroida te u liječenju bolesti mokraćnih puteva i bubrega, kožnih bolesti, uklanjanju celilita…

Priprema čaja

Preslicu osušite pa usitnite i namočite tri do četiri sata. Kuhajte je 10 do 15 minuta pa poklopite da odstoji sat vremena prije nego što ocijedite. Pijte dvije do tri šalice čaja dnevno. Nakon dva do tri tjedna redovite uporabe ovoga čaja napravite pauzu ili se posavjetujte s liječnikom.

Priprema soka

Od mljevene preslice cijeđenjem istisnite sok. Pijte ga tri puta dnevno po jednu do dvije jušne žlice čistog soka ili u čaši razrijedite vodom.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…