Preskoči na glavni sadržaj

NAPRAVITE ČAŠU ZDRAVLJA: Jeftini, a zdravi sokovi koji tjeraju umor i bolesti



U nastojanju da u organizmu uspostavite red, a eliminirate umor i bezvoljnost najviše će vam pomoći sokovi od svježeg povrća i voća. Uz naše preporuke, izvolite posegnuti za svojom čašom zdravlja.

Zdravlje iz prirodnih sokova

Želite li ojačati imunološki sustav, očistiti organizam od toksina, zaštititi reproduktivne organe i srce, imati ljepšu kožu, više energije ili jednostavno biti zdraviji, sokovi će vam u tome pomoći.

Unošenjem prirodnih i kvalitetnih sokova pomažemo organizmu u odbrani i oslobađanju toksičnih nakupina, doprinosimo boljem radu probavnog sustava, regeneraciji crijevne flore, potičemo rad jetre i žuči. Osim toga sokovi podižu energiju, vraćaju osjećaj vitalnosti, opskrbljuju organizam korisnim tvarima i osvježavaju ga.

Preporučljivo je piti svježe pripravljen sok u prijepodnevnim satima, najbolje ujutro kako bi vam dan što bolje započeo, a u zimskom periodu kada su potrebe za vitaminskim dozama još veće ovako pripremljene sokove konzumirajte svakodnevno, prenosi aura.ba.

Sok od cvekle

Sastojci: 1 kg cvekle, 1 kg mrkve, 1 kg jabuka, ½ kg meda

Priprema: Očišćene cvekle, mrkve i jabuke naribajte u veću posudu. Dodajte med i promiješajte. Prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 2 dana. Zatim kroz čistu gazu istisnite sok. Spremite u staklene boce i zatvorite. Sok je najbolje konzumirati ujutro natašte.

Napomena: Otvorenu bocu potrošite unutar sedmice dana, a kod pripreme vodite računa da korišteno posuđe odmah operete kako ne bi poprimilo jaku boju od cvekle. Kako vam ruke ne bi satima bile crvene, preporučujemo da cveklu uvijek obrađujete s navučenim gumenim rukavicama.

Sok od mrkve i jabuke

Sastojci: 200 ml soka od mrkve, 200 ml soka od jabuke, 4 kašike soka od narandže ili limuna

Priprema: U sokovniku iscijedite po 200 ml soka od mrkve i jabuke. Zatim ih pomiješajte i dodajte im sok od narandže ili limuna. Ohladite i odmah poslužite. Ukoliko nemate sokovnik mrkve i jabuke naribajte, ostavite da odstoje, stavite u gazu i iscijedite sok.

Savjet: Mrkva organizmu daje energiju i otklanja umor, a jabuka pomaže u kontroliranju tjelesne težine, tlaka i kolesterola. Zajedno djeluju kao snažan antioksidans i pročišćivač organizma.

Sok od limuna i peršuna

Sastojci: 1 kg neprskanog limuna, 3 vezice peršuna, 1,5 l vode

Priprema: Najprije prokuhajte i ohladite vodu. Vezice peršuna operite i očistite. Ostavite list i stabljiku pa ih sitno nasjeckajte. Limun operite i izrežite na kolutiće. U vodu koja se ohladila stavite nasjeckani peršun i dodajte limun. Poklopite i ostavite da odstoji na hladnom mjestu 24 sata. Povremeno promiješajte. Nakon toga sve izmiksajte i sok procijedite. Pohranite u staklene boce i zatvorite. Najviša preporučena doza soka je 100 ml dnevno.

Savjet: List peršuna je bogat vitaminima C i A koji imaju snažno antioksidativno djelovanje i štite od štetnog učinka slobodnih radikala. Kao sinonim za vitamin C limun ima i značajna antioksidativna i antibiotička svojstva.

Sok od narandže i đumbira

Sastojci: 1 kašika naribanog đumbira, 500 ml đusa od narandže, 200 ml mineralne vode, kriške narandže za dekoraciju

Priprema: Grubo naribani đumbir zajedno sa sokom koji ste iz njega iscijedili, prebacite u bokal. Dodajte đus od narandže, mineralnu vodu i narezane kriške narandže. Promiješajte. Napitak dobro rashladite i poslužite.

Savjet: Sok od narandže s đumbirom bogat je vitaminom C i zaštitnim tvarima koji će osim egzotičnog i ljutkastog okusa biti i blagotvoran za vaš organizam.

Sok od špinata

Sastojci: 1 puna šaka špinata, 1 manja banana, ½ neprskanog limuna s korom, 1 manja jabuka, 300 ml vode

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte 1-2 minute na najjačoj brzini. Poslužite odmah u staklenim čašama. Ukoliko vam je sok pregust, dodajte po potrebi još vode i promiješajte.

Savjet: Mineralne tvari iz špinata djeluju povoljno na naš organizam: magnezij je neophodan kod rada mišića i srca, kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor