Preskoči na glavni sadržaj

Divlji kesten – lijek za proširene vene i hemoroide

Divlji kesten – lijek za proširene vene i hemoroide


Nije potrebno opisivati stablo kestena, jer ga poznaju i djeca i odrasli. Ono nas razveseljuje tri puta godišnje: u rano proljeće, kad se počinju otvarati pupovi koji nagovješta­vaju dolazak toplijih dana, u svibnju kad se okiti cvatućim »svijećama« i konačno ujesen, dok padaju s drveća sjajne sjemenke, omiljena dječja igračka.

Stabla kestena susrećemo po­svuda, uzgajaju ga uz kuće, u vrtovima, parko­vima, u drvoredima. Divlji kesten potječe iz središnjeg dijela Balkanskog poluotoka (sje­verna Grčka, južna bivša Jugoslavija) odakle je pod konac 16. stoljeća prenijet u sve dijelove sred­nje i Južne Europe.

Njegove su sjemenke, po­znate kao »kesten«, već od početka imale različitu primjenu: kao stočna hrana i zimska hrana za divljač, kao sirovina za dobivanje škroba, a osim toga postoji i praznovjerje prema kojem nošenje tri kestena u džepu zaštićuje od raznih bolesti. Ljekoviti pripravci od kestena poznati su već od davnine, ali njegova je prava vrijednost poznata tek od 1896. godine.

Aesculus hippocastanum L.

Porodica: divlji kesten, Hippocastanaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: sjemenke, ponekad i cvjetovi i listovi.

Ljekarnički naziv: sjemenke divljeg kestena ­Hippocastani semen, cvijet divljeg kestena ­Hippocastani flos, list divljeg kestena – Hippo­castani folium.

Ljekovite tvari

Kestenov saponin, tanini, fla­vonski glikozidi, fitosterini, purinski derivati i razni vitamini. Najdjelotvorniji je među njima escin. Sve su te tvari sadržane u znatnim količinama u cvjetovima i u listovima. Sigurno da u ljekovitom djelovanju sudjeluju i druge, brojne tvari, ali ih ovdje posebno ne navodimo.

Ljekovita svojstva i primjena

divlji-kestenNeki francuski liječnik, kojega je privukla primjena divljeg kestena u narodnoj medicini, od njega je nači­nio tinkturu koja se pokazala vrlo djelotvor­nom. On je 1896. iznio uspjehe u liječenju hemoroida, a kasnije se ustanovilo da pozitivno utječe na sve krvne žile, a posebno na vene.

Upotrebom divljeg kestena proširile su se spo­znaje o njegovu ljekovitom djelovanju: izlu­čuje vodu iz oteklina i djeluje protuupalno. Međutim, čaj od divljeg kestena ne koristi se. Za liječenje vena danas imamo na izbor cijeli niz galenskih preparata u obliku masti, kaplji­ca, tableta, kapsula, čepića i injekcija. U našem vremenu postoje brojne bolesti krvožilnog su­stava koje nastaju zbog premalog kretanja. Liječenje takvih bolesti zaista je velika potre­ba.

Divlji kesten u narodnoj medicini

Već se ri­jetko priređuje tinktura od cvjetova ili listova divljeg kestena kojoj je osnovica žitna rakija. Upotrebljavaju je protiv tegoba s upaljenim venama i reumom, a ponekad i protiv grčeva u želucu i crijevima. Svojedobno se priređivala kaša od prženoga i samljevenog kestena izmiješana s brašnom i octom. Primjenjivala se kao oblog na dijelove tijela ukočene od prehlade. Danas se takvi pripravci više ne upotrebljavaju jer se u ljekarni mogu kupiti brojni preparati kojima se uspješno liječe navedene tegobe.

Nuspojave

Pravilnom upotrebom galenskih preparata od divljeg kestena, štujući savjete liječnika ili navode priložene u omotu, ne treba se bojati štetnih posljedica.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor