petak, 3. srpnja 2015.

Divlji kesten – lijek za proširene vene i hemoroide

Divlji kesten – lijek za proširene vene i hemoroide


Nije potrebno opisivati stablo kestena, jer ga poznaju i djeca i odrasli. Ono nas razveseljuje tri puta godišnje: u rano proljeće, kad se počinju otvarati pupovi koji nagovješta­vaju dolazak toplijih dana, u svibnju kad se okiti cvatućim »svijećama« i konačno ujesen, dok padaju s drveća sjajne sjemenke, omiljena dječja igračka.

Stabla kestena susrećemo po­svuda, uzgajaju ga uz kuće, u vrtovima, parko­vima, u drvoredima. Divlji kesten potječe iz središnjeg dijela Balkanskog poluotoka (sje­verna Grčka, južna bivša Jugoslavija) odakle je pod konac 16. stoljeća prenijet u sve dijelove sred­nje i Južne Europe.

Njegove su sjemenke, po­znate kao »kesten«, već od početka imale različitu primjenu: kao stočna hrana i zimska hrana za divljač, kao sirovina za dobivanje škroba, a osim toga postoji i praznovjerje prema kojem nošenje tri kestena u džepu zaštićuje od raznih bolesti. Ljekoviti pripravci od kestena poznati su već od davnine, ali njegova je prava vrijednost poznata tek od 1896. godine.

Aesculus hippocastanum L.

Porodica: divlji kesten, Hippocastanaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: sjemenke, ponekad i cvjetovi i listovi.

Ljekarnički naziv: sjemenke divljeg kestena ­Hippocastani semen, cvijet divljeg kestena ­Hippocastani flos, list divljeg kestena – Hippo­castani folium.

Ljekovite tvari

Kestenov saponin, tanini, fla­vonski glikozidi, fitosterini, purinski derivati i razni vitamini. Najdjelotvorniji je među njima escin. Sve su te tvari sadržane u znatnim količinama u cvjetovima i u listovima. Sigurno da u ljekovitom djelovanju sudjeluju i druge, brojne tvari, ali ih ovdje posebno ne navodimo.

Ljekovita svojstva i primjena

divlji-kestenNeki francuski liječnik, kojega je privukla primjena divljeg kestena u narodnoj medicini, od njega je nači­nio tinkturu koja se pokazala vrlo djelotvor­nom. On je 1896. iznio uspjehe u liječenju hemoroida, a kasnije se ustanovilo da pozitivno utječe na sve krvne žile, a posebno na vene.

Upotrebom divljeg kestena proširile su se spo­znaje o njegovu ljekovitom djelovanju: izlu­čuje vodu iz oteklina i djeluje protuupalno. Međutim, čaj od divljeg kestena ne koristi se. Za liječenje vena danas imamo na izbor cijeli niz galenskih preparata u obliku masti, kaplji­ca, tableta, kapsula, čepića i injekcija. U našem vremenu postoje brojne bolesti krvožilnog su­stava koje nastaju zbog premalog kretanja. Liječenje takvih bolesti zaista je velika potre­ba.

Divlji kesten u narodnoj medicini

Već se ri­jetko priređuje tinktura od cvjetova ili listova divljeg kestena kojoj je osnovica žitna rakija. Upotrebljavaju je protiv tegoba s upaljenim venama i reumom, a ponekad i protiv grčeva u želucu i crijevima. Svojedobno se priređivala kaša od prženoga i samljevenog kestena izmiješana s brašnom i octom. Primjenjivala se kao oblog na dijelove tijela ukočene od prehlade. Danas se takvi pripravci više ne upotrebljavaju jer se u ljekarni mogu kupiti brojni preparati kojima se uspješno liječe navedene tegobe.

Nuspojave

Pravilnom upotrebom galenskih preparata od divljeg kestena, štujući savjete liječnika ili navode priložene u omotu, ne treba se bojati štetnih posljedica.

Nema komentara:

Objavi komentar