Preskoči na glavni sadržaj

Divlji kesten – lijek za proširene vene i hemoroide

Divlji kesten – lijek za proširene vene i hemoroide


Nije potrebno opisivati stablo kestena, jer ga poznaju i djeca i odrasli. Ono nas razveseljuje tri puta godišnje: u rano proljeće, kad se počinju otvarati pupovi koji nagovješta­vaju dolazak toplijih dana, u svibnju kad se okiti cvatućim »svijećama« i konačno ujesen, dok padaju s drveća sjajne sjemenke, omiljena dječja igračka.

Stabla kestena susrećemo po­svuda, uzgajaju ga uz kuće, u vrtovima, parko­vima, u drvoredima. Divlji kesten potječe iz središnjeg dijela Balkanskog poluotoka (sje­verna Grčka, južna bivša Jugoslavija) odakle je pod konac 16. stoljeća prenijet u sve dijelove sred­nje i Južne Europe.

Njegove su sjemenke, po­znate kao »kesten«, već od početka imale različitu primjenu: kao stočna hrana i zimska hrana za divljač, kao sirovina za dobivanje škroba, a osim toga postoji i praznovjerje prema kojem nošenje tri kestena u džepu zaštićuje od raznih bolesti. Ljekoviti pripravci od kestena poznati su već od davnine, ali njegova je prava vrijednost poznata tek od 1896. godine.

Aesculus hippocastanum L.

Porodica: divlji kesten, Hippocastanaceae.

Ljekoviti dijelovi biljke: sjemenke, ponekad i cvjetovi i listovi.

Ljekarnički naziv: sjemenke divljeg kestena ­Hippocastani semen, cvijet divljeg kestena ­Hippocastani flos, list divljeg kestena – Hippo­castani folium.

Ljekovite tvari

Kestenov saponin, tanini, fla­vonski glikozidi, fitosterini, purinski derivati i razni vitamini. Najdjelotvorniji je među njima escin. Sve su te tvari sadržane u znatnim količinama u cvjetovima i u listovima. Sigurno da u ljekovitom djelovanju sudjeluju i druge, brojne tvari, ali ih ovdje posebno ne navodimo.

Ljekovita svojstva i primjena

divlji-kestenNeki francuski liječnik, kojega je privukla primjena divljeg kestena u narodnoj medicini, od njega je nači­nio tinkturu koja se pokazala vrlo djelotvor­nom. On je 1896. iznio uspjehe u liječenju hemoroida, a kasnije se ustanovilo da pozitivno utječe na sve krvne žile, a posebno na vene.

Upotrebom divljeg kestena proširile su se spo­znaje o njegovu ljekovitom djelovanju: izlu­čuje vodu iz oteklina i djeluje protuupalno. Međutim, čaj od divljeg kestena ne koristi se. Za liječenje vena danas imamo na izbor cijeli niz galenskih preparata u obliku masti, kaplji­ca, tableta, kapsula, čepića i injekcija. U našem vremenu postoje brojne bolesti krvožilnog su­stava koje nastaju zbog premalog kretanja. Liječenje takvih bolesti zaista je velika potre­ba.

Divlji kesten u narodnoj medicini

Već se ri­jetko priređuje tinktura od cvjetova ili listova divljeg kestena kojoj je osnovica žitna rakija. Upotrebljavaju je protiv tegoba s upaljenim venama i reumom, a ponekad i protiv grčeva u želucu i crijevima. Svojedobno se priređivala kaša od prženoga i samljevenog kestena izmiješana s brašnom i octom. Primjenjivala se kao oblog na dijelove tijela ukočene od prehlade. Danas se takvi pripravci više ne upotrebljavaju jer se u ljekarni mogu kupiti brojni preparati kojima se uspješno liječe navedene tegobe.

Nuspojave

Pravilnom upotrebom galenskih preparata od divljeg kestena, štujući savjete liječnika ili navode priložene u omotu, ne treba se bojati štetnih posljedica.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…