Preskoči na glavni sadržaj

BOL U NOGAMA MOŽE BITI UPOZORENJE NA OZBILJAN PROBLEM

BOL U NOGAMA MOŽE BITI UPOZORENJE NA OZBILJAN PROBLEM

Većina ljudi misli da je bol u prsima jedina bol opasna po život. Ali, i bol u nogama, čak i ako nije jaka, može završiti loše.

Proverite imate li tempiranu bombu u arterijama ili venama

Muče li vas iznenadni grčevi mišića potkolenice dok se krećete, a koji se pogoršavaju ako ubrzate? Bol ne prolazi dok ne sednete, a nikad se ne javlja ako mirujete? Ne ignorišite bol čak i ako nije jaka i nalikuje ubodima iglicama, piše Kucnilekar.

Blokada krvnih sudova

Grčevi i slične neprijatnosti u nogama mogu biti jasan znak vaskularne bolesti, upale i slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih sudova.

Bol u nogama može biti znak da su arterije i vene blokirane ili oslabljene. Ako se problem zanemari, može doći do po život opasnog srčanog ili moždanog udara, kao i aneurizme (arterija postaje slaba i natečena i može pući). U nekim slučajevima bolest perifernih arterija može dovesti i do gangrene i amputacije udova.

Periferna arterijska bolest (PAD) pogađa oko devet posto stanovništva, dok samo četvrtina ima simptome. Stručnjaci nagađaju da će jedan od pet obolelih umreti od srčanog ili moždanog udara.

Među prvim simptomima se može pojaviti bol pri hodu, najčešće u potkoleničnom mišiću, ali i u bedrima ili stražnjici. Hodanje po uzbrdici i nošenje tereta može pogoršati stanje. Ako se odmarate, bol će obično nestati za nekoliko minuta. Što se bol pre javi nakon što počnete hodati, to je veća blokada i slabost krvnih sudova u nogama. Bol nastaje jer nožni mišići ne dobijaju dovoljno krvi.

Što se pre obratite lekaru te proverite puls i pritisak u nogama i rukama, šteta će biti manja. Pregled vam doslovno može spasiti život. Kod mnogih pacijenata, posebno krupnijih, jednostavna fizička aktivnost olakšava problem jer podstiče bolju cirkulaciju.

Aneurizma abdominalne aorte

Aneurizma abdominalne aorte (glavne arterije u telu) još je jedna od mogućih poteškoća jer 10 posto onih koji pate od problema periferne cirkulacije imaju i ovaj problem.

Bolest se obično razvija sporo i nema simptoma. Neke aneurizme nikad neće pući, a mnoge ostaju male iako se mogu s vremenom proširiti. S druge strane, neke se šire brže, pa se povećava rizik od rupture.

Aneurizmu abdominalne aorte teško je predvideti, ali neke osobe mogu primetiti pulsirajući osećaj u blizini pupka, osetljivost ili bol u stomaku ili prsima, te bol u leđima. U slučaju puknuća aorte, šanse za preživljavanje iznose oko 20 posto, pa je prevencija najbolje što možete učiniti. Kod osoba kod kojih je aneurizma rešena hirurškim putem šanse za preživljavanje iznose 97 posto.

Prevencija – dovoljne su male promene

I male promene, poput fizičke aktivnosti, manjeg unosa crvenog mesa i prestanka pušenja, mogu dovesti do onih velikih. Ako se problem periferne cirkulacije otkrije na vreme, za lečenje su potrebne tek promene životnog stila.

Pacijenti s većim problemima možda će trebati lekove protiv holesterola ili manji hirurški zahvat. Brinete o nogama i pre nego što se jave simptomi, tako što redovno vežbate, može smanjiti rizik od bolesti i znatno produžiti životni vek.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Uklanjanje madeža prirodnim putem bez ožiljka i bez oštećenja kože!

Uklanjanje madeža prirodnim putem: naučite kako ukloniti madeže Madeži (med. nevus) su nepravilnosti na koži, koje označava tamnija boja ili mala izbočina. Može biti i oboje. To su površinske nakupine tkiva i melanocita, stanica kože, koje proizvode pigment koji koži daje prirodnu boju. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, a kad se pojave na vidljivom mjestu predstavljaju estetski problem. Uzrok pojavljivanja je nepoznat. Poznato da se najviše javljaju kod osoba s visokom razinom hormona, a neki su i nasljedni. U većini slučajeva se nevusi uklanjaju kirurškim putem, ali neki se mogu ukloniti i prirodnim putem. Kirurg odstranjuje madež tako da ga izreže van i nakon toga spoji kožu unutarnjim šavovima. Međutim, unatoč trudu kirurga da to čim bolje napravi, ožiljak zna ostati vidljiv i mnogim ljudima to jako smeta. Odstranjivanje prirodnim putem ne ostavlja ožiljke pa se zato preporučuje, ali samo kod bezopasnih madeža. Ako pokušate sami ukloniti onaj kancerogeni,

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor