srijeda, 8. srpnja 2015.

Biljka koja liječi čak i rak jajnika!

Ranija istraživanja pokazala su da je busnica odlična preventiva u borbi protiv urinarnih infekcija ali i da pozitivno utiče na sve kardiovaskularne bolesti.Posljednjih deset godina  svako malo neko istraživanje pokaže koliko je snažan učinak ove biljke koja je prije svega zbog prijatnog ukusa ali više zbog blagotvornog djelovanja i hranljivih vrijednosti koje ima u sebi.

Brusnicu možete da jedete sirovu, sušenu, kao dodatak jelima ili da pijete sok od brusnice.

Brusnice poznate su po tome što sadrže antioksidanse koji pozitivno utiču na funkciju imunog sistema.

Međutim, najnovija istraživanja ukazuju na to da je brusnica djelotvorna u liječenju drugih bolesti prije svega liječenje raka jajnika.

Prilikom liječenja raka jajnika često dolazi do razvoja rezistencije na uobičajene lijekove što uzrokuje korišćenje sve jačih doza pa se tako povećava rizik za oštećenja nervnog sistema i otežanog rada burega.

Naučnici naglašavaju da su u svom istraživanju koristili ekstrakt brusnice koji je dostupan u prodavnicama. Nalazi ispitivanja ukazuju na to da je djelotvorna već prva popijena čaša soka od brusnice.

Antioksidans A tipa ,koji se nalazi samo u brusnici, veže se uz proteine u ćelijama tumora te blokirajući njihov rast i širenje istovremeno pojačava djelovanje hemoterapije.
S toga, jedna šoljica dnevno ovog moćnog napitka odlično će djelovati u prevenciji raznih bolesti, ali  i liječenju.

Ako niste ljubitelji čaja, ovu slatku biljku možete stavljati u razna jela ili čak napraviti preliv ili sirup od nje. 

Nema komentara:

Objavi komentar