Preskoči na glavni sadržaj

ZRNO ZLATA VRIJEDNO:Jača kosti,jak antibiotik i analgetik ali i afrodizijak!

Jedan od novootkrivenih začina koji biste trebali uvrstiti u svoju svakodnevnicu, tisuću puta ćete se uvjeriti   u njegovu nazamjenjivost i korisnost koja je premašivala njegovu kulinarsku važnost.

ZRNO ZLATA VRIJEDNO:Jača kosti,jak antibiotik i analgetik ali i afrodizijak!

Sezam je u Indiji neodvojiv od svakodnevnog života. Redovit u kulinarstvu, neizostavan u obredima i različitim ritualima te jednako koristan i cijenjen u ayurvedskom liječenju.

Crni sezam, bijeli sezam, crveni/smeđi sezam… različite su njegove sorte koje razlikuje i boja sjemena prepunog ulja i proteina.

I dok smeđi i crni sezam na tržište dolaze neoljušteni, bijeli se sezam može nabaviti neoljušten, oljušten ali i u obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.

sezam-6b487405b7718065528f89ed23af8c06_header

Iako su sve tri sorte vrlo korisne, mogli bismo reći kako je tamni sezam aromatičniji te se više koristi u začinske svrhe dok se za kuhanje uzima svijetlo ulje neprženih sjemenki sezama koje je okusom neutralnije ali je i kvalitetnije pa tako hladno prešano sezamovo ulje, stoji na samom vrhu ne samo najskupljih, već najkorisnijih i najkvalitetnijih biljnih ulja.
Sezam je topao i uljnih je kvaliteta dok mu je okus sladak. Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcija, kalija i magnezija, fosfora, željeza, cinka i selena…govore sami po sebi o vrijednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke .

Dovoljan razlog da krenemo s upoznavanjem sjemenke tako moćne da se njome, prema nekim vjerovanjima, štitimo ne samo od bolesti već i od demona i zlih sila.
Sezam po svojemu djelovanju grije i iz tog je razloga osobito koristan u vrijeme zime jer grije, «podmazuje» i štiti one dijelove tijela koji im zbog osjetljivosti na hladnoću, slabe cirkulacije, isušivanja kože…posebno stradavaju pa stoga trebaju dodatnu pomoć u održavanju vlažnosti i uljnosti i općenito, održavanja balansa.

No, nije to jedini razlog koji govori u prilog korisnosti sezama.  On svojim djelovanjem pripada skupini onih namirnica koje vezujemo sa učinkom mentalno/duhovne pomoći. On smiruje, donosi dobrobit na našoj duhovno-mentalnoj razini te uspostavlja ravnotežu.

- LJEKOVITOST SEZAMA -

Dentalni poremećaji / sezam snaži naše zube te djeluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni. Iz toga je razloga vrlo uputna njegova upotreba u kulinarstvu ali se, ovisno o našem stanju i potrebama, savjetuje i njegovo korištenje u tehnikama ispiranja i čišćenja usta i usne šupljine uljenjem. Njegovom upotrebom smanjujemo upalna stanja, infekcije, snažimo zube i zubnu caklinu, djelujemo na sprečavanje nastajanja zubnoga plaka ali i djelujemo na izbacivanje toksina iz tijela.

Snaži kardiovaskularni sustav / Snižava krvni tlak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Antioksidans / Sezam sadrži dva jedinstvena spoja iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost sezama u ulozi jačanja našeg oraganizma i djelovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osoabama oboljelim od raka dojke, raka debelog crijeva, raka grla…sezam je jedan od pomagača u borbi za zdravlje.

Zdravlje kože i ljepota / Sezamovo ulje ublažava iritacije ali sadržajem vitamina E te cinka, djeluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti te usporava procese starenja, isušivanja te preranog stvaranja bora

Analgetik / Lokalno apliciranje na oboljela područja, pokazuju učinak sezamovog ulja kao odličnog u ublažavanju bolova. Preporučuje se i kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva, slabe cikrulacije…

Opekline / Vanjsko nanošenje ulja na iritirana područja, osobito u kombinaciji s ljekovitim biljem i ovisno o stanju ozljeđenog područja, može umnogome pridonijeti oporavku, smanjivanju i zacjeljivanju ozljeđenih dijelova tijela.

Crni-sezam-praoblika

Afrodizijak / Ayurveda ističe snažnu afordizijačku ulogu ovog, aromom ugodnog sjemena. Redovitom konzumacijom sezama ali i njegovom kombinacijom sa drugim, tradicionalno ayurvedskim biljem, smanjuje se impotencija te djeluje na snaženje i poticanja vitalnih funkcija i snaženje reproduktivnog tkiva (Shukra dhatu).

Utječe na reguliranje mjesečnog ciklusa / Iz tog je razloga preporučen kao sastavni dio prehrane upravo u predmenstrualnom periodu. Smanjuje menstrualne bolove.

Jača kosti / Sezam je bogat kalcijem a njegov učinak grijanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstoće naših kostiju. Posebno je preporučen osobama oboljelim od osteoporoze.

Nutritivni tonik / Lagani je laksativ te regulira probavu, utječe na zdravlje i rad crijeva ali i cjelokupnog probavnog takta.

/ Preporučen je i u sljedećih stanja/bolesti:
- opadanje (gubitak) kose, kronični kašalj, plućne bolesti, hemeroidi, dismenorea, amenorea, dizenterija, opstipacija, konstipacija…

Dejstvo:djeluje na sva tkiva.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

Nema onoga kome ovo nije pomoglo: Najljekovitija tinktura svijeta – recept

Kolika je ljekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korijena.

Gavez. Ovaj neugledni, izvana crni, a iznutra bjelkast ili žut korijen pomaže kod SVEGA!

Kod prijeloma (pa i zagnojenih) kosti, kod izraslina na kostima, rukama i nogama, kod proširenih vena, vena koje su otvorene, bolova u vratu, amputiranih udova pa čak i kod prorjeđivanja koštanog tkiva, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem dijelu kralježnice i oštećenja kralježnjaka, bolova u ramenima, laktu i koljenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdllina od gihta, kostobolje, poremećaja cirkulacije.

Sve vrste ozljeda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, liječi TINKTURA spravljena od korijena gaveza.

Gavez sadrži hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo pa stoga rana brzo zarasta, a alanto…