Preskoči na glavni sadržaj

Od čokolade do riže: 10 stvari koje se mogu jesti nakon isteka roka. Po zdravlje nema posljedica

Oznaka “Najbolje upotrijebiti do” označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava visoku kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga.

Za zdravlje nema posljedica

Procjenjuje se da se svake godine polovica proizvedene hrane baci, točnije od 1,2 do dvije milijarde tona. Potaknut tom činjenicom britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao. Pokrenuo je Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja, piše 24sata.hr

Najvažnije od svega jest educirati javnost o kvarljivosti hrane. Treba razlikovati namirnice s oznakom “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrijebiti do”. “Najbolje upotrijebiti do” označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava najveću kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga roka ako se čuva ispravno.

Za razliku od toga, “Upotrijebiti do” označava rok trajanja hrane koja je brzo pokvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja – istaknuo je Dan Cluderay.

10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja

Čips – sol koju sadrži produljuje vijek trajanja.
Čokolada – šećer koji sadrži produljuje vijek trajanja.
Kečap – umaci poput kečapa mogu trajati do godinu dana ako ih se čuva na hladnom i suhom mjestu.
Jogurt – može trajati do šest tjedana nakon roka trajanja.
Tvrdi sir – ovi sirevi traju dulje od mekih kao što su brie i camembert.
Mlijeko – sve dok se nema neugodan miris može se piti.
Jaja – valjanost jaja možete provjeriti u vodi. Ako jaje potone, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti.
Kruh – može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici. Važno je samo da nema plijesni.
Riža – može trajati mjesecima nakon isteka roka.
Voće i povrće – ako nema plijesni i voće ili povrće nije kašasto, onda se može jesti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.



Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…