Preskoči na glavni sadržaj

Nakon što ovo pročitate više ih NIKAD nećete koristiti!

Ušni vosak štiti bubnjić od prljavštine i oštećenja te osigurava antibakterijsku zaštitu te služi kao svojevrsni lubrikant, potreban za rad bubnjića. Zato ga ne bi smjeli uklanjati štapićima za uši.

60880942-stapici

Koja god da je rekla prva, naša majka ili pak baka, bila je u pravu kada je rekla kako ne smijemo gurati štapiće za čišćenje u uši, piše Hiffington post.


Kako bi razumjeli zbog čega je to tako, valja objasniti čemu takozvani ‘vosak’ u ušima, zapravo služi. Glavna svrha skupljanja voska u ušima je zaštita ušanog kanala’, objasnio je dr. Douglas Backous, predsjednik slušnog odbora američke Akademije otorinolaringologije.

Ne samo da štiti bubnjić od prljavštine i oštećenja već osigurava antibakterijsku zaštitu te služi kao svojevrsni lubrikant, potreban za rad bubnjića.

Jedna od najvećih misterija ljudskog tijela je upravo ova: vaše se uši same čiste! Kada se ušni vosak osuši, svakim pomicanjem čeljusti, bilo da uživate u svojem omiljenom obroku ili pak žustro raspravljate o nekoj temi s prijateljima, pomaže u izvlačenju ušnog voska iz unutrašnjosti uha na njegovu površinu. ‘To je neka vrsta pokretnih stepenica’, kroz šalu je objasnio dr. Backous.

Problem nastane kada prestanemo vjerovati u mogućnost vlastitog tijela te uz pomoć raznih štapića pokušavamo ubrzati prirodni tijek događaja. Mislimo da smo pametniji od svojeg organizma, pa štapićima za uši pokušavamo iste očistiti. No jedono što u tom trenutku napravimo je uguramo ušni vosak dublje u uho.
Također, mislimo da je onaj pamučni završetak štapića dovoljno malen, no zapravo je toliko velik da čim krenemo gurati štapić u uho, sav vosak potisnemo još dublje. Tek manju količinu ušnog voska upijemo izvući, no to nije ni približno količini koju smo potisnuli unazad.

‘Tako ušni vosak uguramo u dijelove koji se ne čiste sami, a onda slijede veliki problemi’, kazao je dr. Backous te objasnio da takva pojava tada može iszazvati razna bakterijska oboljenja koja pak u konačnici mogu rezultirati gubitkom sluha.

Svakodnevno preko 12 milijuna Amerikanaca dolazi kod liječnika zbog bolova u ušima, a godišnje se u toj zemlji izvede preko 8 milijuna operativnih zahvata zbog začepljenja ušiju.

Doktor Backous navodi kako veliki broj ljudi ima problema sa suhim ušima upravo iz razloga što ih često ‘čiste’ pamučnim štapićima koji pak iritiraju kožu. Zbog toga se javlja česti svrbež.


Tako za one koji jednostavno ne mogu prestati ‘čačkati’ po svojim ušima, što je vjerojatno posljedića iritacije izazvane suhoćom kože, Backous preporuča, kako ga je nazvao, ‘navodnjavanje’. Svakodnevo staviti nekoliko kapi u oba uha mješavine običnog octa, malo alkohola i obične vode iz slavine i vaše će uši ostati dugo zdrave.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Porodica travara Asima Kljuna upozorava: Pojavili se prevaranti, terapije uzimati samo kod Asimovog sina Semira!

Prvog dana nove, 2016. godine, mnoge je zatekla vijest da je poznati travar, Asim Kljun, zauvijek napustio ovaj svijet. Njegov odlazak s ovog svijeta, kako saznajemo, neki su pokušali iskoristiti za raznorazne malverzacije, koje bi mogle biti kobne za Asimove pacijente, neke nove ali i one koje je Asimova smrt zatekla u sred, na početku ili pri kraju trerapije. Zato, porodica Asima Kljuna javnost upozorava: “Prije svega želimo da uputimo iskrene izraze zahvalnosti za podršku koju ste nam pružili u najtežem trenutku. Divno je bilo vidjeti izraze duboke boli i iskrene sućuti iz svih krajeva svijeta. Još jednom hvala svima! Ovim putem želimo da obavijestimo sve klijente koje je Asimova smrt zatekla u nedovršenoj fazi liječenja, da nastavak terapije mogu obezbijediti pozivom na neki od ranije poznatih brojeva, bilo u BiH (062/284-179) ili u Crnoj Gori (00 382 69 331 835). Naime, ekipa koja je zajedno sa Asimom radila na prikupljanju, sortiranju, obradi i kombinovanju iscjeljite

Znate li zašto je zdravo čuvati vodu u bakarnim posudama?

Ayurvedski tekstovi preporučuju pijenje vode čuvane u bakarnim posudama, jer se veruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. On je mineral esencijalan za naše telo, a medicinske su studije dokazale prednosti pijenja vode držane u bakarnim bokalima. Prema studiji iz 2012. godine, skladištenje kontaminirane vode u bakarnim loncima do 16 sati na sobnoj temperaturi, znatno smanjuje prisutnost štetnih mikroba, toliko da su istraživači zaključili da je bakar rešenje za pročišćavanje pitke vode od mikroba, posebno u zemljama u razvoju. Drugo istraživanje je pokazalo da su bakarne površine u bolnici ubile 97% ICU bakterija koje mogu izazvati infekcije, što je rezultovalo u 40% smanjenja stope zaraze. Sadhguru, indijski yogi, mistik, filantrop, rekao je, “Ako držite u bakarnoj posudi, najbolje preko noći ili najmanje četiri sata, voda od bakra poprima određene kvalitete koji su prvenstveno dobre za vašu jetru, ali za i vaše zdravlje i e

Proverena i uspešna mešavina lekovitog bilja i čaj za miome na materici, ciste i polipe, hiperplazije i poliistične jajnike

Čaj za miome na materici i ciste BioMiom je provereno dobar i potvrdjen čaj za ženske probleme koji je dao izvanredne rezultate u praksi. Savremena žena usled loše ishrane, unosa hormona, stresa i prekomerne upotrebe masnoća i životinjskih proteina postaje sve osetljivija u predelu urogenitalnih organa. Masovna je pojava da žene dobijaju miome, ciste, polipe, da imaju česte upale jajnika, da su im jajnici policistični, i da te tegobe prerastaju u hronične tegobe. Čaj za miome na materici, ciste, upale jajnika, polipe i ženske probleme BioMiom je već dugo godina prisutno rešenje za ženske probleme koje postoji na tržištu i daje odlične rezultate. Šta je miom i kako nastaje? Myoma, miom je benigna neoplazma – tumor, nastala umnožavanjem mišićnih ćelija. Postoje sledeći oblici mioma; fibroleiomyoma, tumor koji je sastavljen od glatkih mišićnih vlakana i vezivnog tkiva; leiomyom ili lejomiom je benigni tumor koji potiče od glatkih mišića i raste ekspanzivno u obliku okruglastog čvor