Preskoči na glavni sadržaj

Nakon ovog nećete više ni pomišljati da sušite rublje na radijatoru

Mnogi u ovim hladnim danima nemaju drugog izbora nego rublje sušiti unutar svoja četiri zida, na radijatorima ili za to predviđenim stalcima. No, ova navika mogla bi vas koštati zdravlja kad su u pitanju problemi vezani uz disajni sistem.

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Mackintosh ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a upravo je sušenje rublja u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je veliki nivo vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plijesni. Ovakvo smanjenje kvalitete zraka povezano je s astmom i sličnim alergijama.

Ukupno 87 posto domaćinstava Glasgowa, u kojem je studija provedena, suši rublje u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povisuje nivo vlage u domu za 30 posto onih dana kad se rublje suši, odnosno za 15 posto za vrijeme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu.

‘Ljudi zapečaćuju svoje domove kako bi bolje iskoristili energente i kako bi im bilo ugodnije, no ovo nije popraćeno prikladnim ventiliranjem. Trenutna regulativa u građevinarstvu zahtijeva jedan kubni metar prostora za sušenje, što nije dovoljno’, objasnio je Colin Porteous, voditelj studije.

Njegov tim zagovara ponovno uvođenje zajedničkih prostorija za sušenje kako bi se ovaj problem ublažio. One su bile česte u Velikoj Britaniji u 60-ima, a u SAD-u se još uvijek koriste u tu svrhu, no s proširenjem tržišta perilica rublja koje ujedno funkcionišu kao sušilice, zajedničke prostorije su se ili smanjile ili prestale uključivati u zgrade.

Plijesni koje izazivaju bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme

‘Britanija je posebno sklona plijesni zbog vlage i hladnoće, no nema razvijenu svijest o zdravstvenim posljedicama koje one mogu uzrokovati. Postoje stotine vrste plijesni, ali samo njih desetak mogu uzrokovati zdravstvene tegobe, npr. sinusitis, bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme’, komentarisao je profesor medicinske mikologije univerziteta u Manchesteru Malcolm Richardson.

Udisanje spora plijesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na spore kad ih identifikuje u gornjim disajnim putevima i sinusima. Simptomi infekcije plijesni uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…