Preskoči na glavni sadržaj

NAĐIJE MENZ-HODŽIĆ: KAKO SAM IZLEČILA KILU I STRUNU ŽELUCA MANUELNIM MASAŽAMA!

Njena životna sudbina je, kako kaže, jako zanimljiva i turbulentna. Rado bi je podijelila, ali vješto izbjegava da ne otkriva puno detalja. Samo ono što većina onih koji je poznaju znaju. Tako nam je otkrila i da se nekada zvala Nada. Rođena je kao katolkinja, ali je shvatila je da je islam njena sudbina.Na tretmanima kod sarajevske bioenergičarke Nizame Arslan zatekli smo Nađije Menz-Hodžić, veselu i prijatnu Varešanku. Kaže, sada je vesela, ali samo prije nekoliko dana bila je iscrpljena i bezvoljna. Ona je samo još jedna u nizu koja se želučanih problema riješila na Nizaminim tretmanima. Nađije je pristala na razgovor ali je zamolila da ne pitamo puno o privatnom životu.

-    Mala je ćaršija. Ionako sam jedna od glavnih tema. Ne želim dodatno sebi komplicirati život – rekla je Nađije.

Primila islam

Neke teme ipak nije mogla izbjeći. Otkrila nam je da je punih 37 godina živjela i radila u Švicarskoj, u Cirihu. Tamo je otišla s roditeljima još kao srednjoškolka.

-    U Cirihu sam završila školu. Poslije toga sam se zaposlila. Radila sam sve i svašta ali sam nastavila i da studiram. Završila sam kriminalistiku i većinu svog radnog vijeka sam bila krim inspektor. Možda je ovdje čudno otkud žena pa krim inspektor. Kod njih je to sasvim normalno – priča Nađije.

Njena životna sudbina je, kako kaže, jako zanimljiva i turbulentna. Rado bi je podijelila, ali vješto izbjegava da ne otkriva puno detalja. Samo ono što većina onih koji je poznaju znaju. Tako nam je otkrila i da se nekada zvala Nada. Rođena je kao katolkinja, ali je shvatila je da je islam njena sudbina.

-    U Varešu sam odrastala na ezanu i sa muslimanima. Uvijek mi je islam bio srcu drag. I u Cirihu sam najviše vremena provodila s prijateljima muslimanima. Prije deset godina izgovorila sam šehadet. U početku sam naišla na odbijanje od rodbine. Kasnije su to prihvatili. Uzela sam ime Nađije. Pokrila sam se i nastavila sasvim normalno živjeti i raditi. U islamu sam pronašla mir, spas, lijek i rahatluk – priča i zastaje. Boji se da je otkrila i previše. Na mnoga pitanja samo odmahuje glavom i brzo preskače s teme na temu...

U Vareš se vratila u oktobru 2012. godine. Srce je, kaže, jednostavno htjelo pući od silne želje za rodnim krajem. Čim se penzionisala, spakovala je kofere i vratila se rodnoj grudi.


-    U Varešu je bilo puno problema. Shvatite me. Zbog toga i pokušavam sakriti određene dijelove svoga života. U Varešu sam skinula i maramu. Moja majka je još živi. Jadna žena. Samo ona zna koliko je uvreda i dobacivanja morala slušati zbog mene. Samo da bih nju poštedjela, odlučila sam skinuti maramu. U Cirihu to nikome nije smetalu. Ali, ovdje... – žali se Nađija.

Uredni nalazi

Prije tri mjeseca, zbog stresa, brige i, kako kaže određenih problema, Nađije je počela da obolijeva. Prvo su počeli problemi sa stomakom.

-    Nekada sam bila jako vesela žena, ali sam postajala sve nervoznija. Mučila me nesanica. Šta god bih pojela, stajalo bi u stomaku kao kamen. Stomak se nadimao i nekada me hvatala strašna mučnina – žali se.

Odmah se obratila liječniku. Svi nalazi koje je uradila bili su uredni. Sumnjala je u njihovu tačnost pa se uputila i u privatne klinike na preglede. Međutim, rezultati su svugdje bili isti. Nađije nije imala nikakvu bolest.

-    Stanje se iz dana u dan pogoršavalo. Kada sam slučajno jedne prilike čitala članak o Nizami, pozvala sam je. Na prvi tretman sam došla šestog januara ove godine. Nizama je rekla kako je želudac jako zapuštan. Bio je uveličan, pomjeren prema plućima, imala sam kilu na jednjaku – kaže Nađije.

Mi smo je zatekli na desetom tretmanu. Njeno zdravstveno stanje sada je, tvrdi, puno bolje.

-    Želudac je vraćen na mjesto. Kila se povukla. Nisam više nervozna. Mirno spavam. Nemam problema sa kiselinom želuca i nesanicom. Poslije jela sada je sve uredu. Nestala je težina iz stomaka. Prestala su i nadimanja u učestali vjetrovi. Super se osjećam. Samo da ste vidjeli koliki mi je stomak bio. Ovo je sada odlično – presretna je Nađije dok hvali Nizamin rad.

-    Nađije će trebati uraditi još nekoliko tretmana kako bi bila potpuno dobro. Stres je i kod nje odigrao glavnu ulogu. Želudac je bio u katastrofalnom stanju. Kila na jednjaku bila je bolna. Čim bih je dirnula, Nađije bi skakala. Sada je kila nestala. Po ko zna koji put naglašavam da se ovakvi problemi mogu liječiti. Kila nije neizlječiva kako mnogi govore – tvrdi Nizama.


Na kraju Nizama objašnjava da kada se želudac, najčešće zbog stresa i nervoze, pomjeri sa svoga mjesta, ili deformiše svoj prirodni oblik, nastaju problemi koje teško da i jedna medicinska ustanova može otkloniti. Uglavnom su to učestali bolovi u stomaku, otežano disanje, pritisak u plućima, mučnine, malaksalost, problemi sa crijevima... Želudac svojom neprirodnom veličinom počinje smetati radu ostalih organa.

-    „Čarobnim“ rukama, bioenergijiom i masažama poma

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Čaj za šum u uhu (zvonjenje)

Jedan zdravstveni problem prouzrokuje drugi.
Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa.

Zapravo, čovjek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promijena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lijekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa ljekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Niti unutar pužnice se nazivaju ćelijama kose i nalikuju sitnim dlačicama. Kreču se sa tečnošću unutar pužnice i prenose elektri…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…