Preskoči na glavni sadržaj

MOŽDA STE I VI U OPASNOSTI, SAMO NE ZNATE: Pogledajte šta je salmonela, kako se prenosi i liječi



Salmonela je česta infektivna bolest koja zahvata crijevni trakt. Bakterija salmonele najčešće žive u crijevima ljudi i životinja. Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu.

 Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom razviju proljev, groznicu i trbušne grčeve u rasponu od 8 do 72 sata. Većina zdravih ljudi se oporavi u nekoliko dana bez nekog dodatnog tretmana.

U nekim slučajevima, proljev povezan sa salmonelom može biti toliko dehidrirajući da je potrebna brza liječnička pomoć. Komplikacije opasne po život se također mogu pojaviti ukoliko se infekcija proširi izvan crijeva. Rizik od zaraze salmonelom je veći ako putujete u zemlje koje imaju loš sanitarni sistem.

Simptomi salmonele

Salmonela je obično uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa, jedenjem mesa peradi, jaja ili proizvoda koji nastaju od jaja. Inkubacijski period varira od nekoliko sati do dva dana. Većina infekcija salmonelom mogu se klasificirati kao gastroenteritis.

Mogući znakovi i simptomi su:

mučnina i povraćanje
bol u trbuhu
proljev
groznica
visoka temperatura
glavobolja
bolovi u mišićima
krv u stolici

Znakovi i simptomi salmonele obično traju od četiri do sedam dana, iako može proći i nekoliko mjeseci da se stanje organizma vrati u potpunu normalu.

Najčešće zaražena hrana je:

Sirovo meso, perad i morski plodovi – uz pomoć izmeta, bakterija može doći na sirovo meso i perad tokom klanja. Morski plodovi se mogu zaraziti ako su uzeti iz zaražene vode.

Sirova jaja – iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, neke zaražene kokoši mogu snijeti jaje koje je zaraženo salmonelom prije nego se štit uopće formira.

Voće i povrće – neki svježi proizvodi, posebno oni uvozni, mogu biti hidratizirani u polju ili oprani sa vodom koja je zaražena salmonelom.

Zaraza se također može pojaviti i u kuhinji kada sokovi od sirovog mesa i peradi dođu u kontakt sa voćem ili povrćem.

Prljave ruke nakon korištenja toaleta

Mnoga hrana postane zaražena kada se priprema od strane ljudi koji ne peru ruke nakon korištenja toaleta ili mijenjanja pelene. Infekcija se također može pojaviti ukoliko dirate nešto što je zaraženo, uključujući kućne ljubimce i posebno ptice, a nakon toga stavljate prste u usta.

Neke osobe koje se vrate na posao rukovanja hranom prije nego se infekcija potpuno povukla, nastavljaju širiti zarazu. Neki ljudi koji dobiju salmonelu postanu hronični prenosioci, što znači da nastavljaju izlučivati bakterije u njihovom izmetu. Neki prenosioci mogu prenijeti salmonelu bez pojavljivanja ikakvih znakova ili simptoma te bolesti.

Liječenje salmonele

Zbog toga što salmonela može uzrokovati dehidraciju, zamjena tekućina i elektrolita je vrlo važan cilj liječenja. Teži slučajevi mogu zahtijevita hospitalizaciju i tekućinu koja se isporučuje direktno u venu.

Kao dodatak, liječnik može preporučiti:

Anti-dijarejski lijekovi – lijekovi poput loperamida (Imodium) mogu pomoći u oslobađanju od grčeva, ali oni također mogu produžiti proljev koji se povezuje sa salmonelom.

Antibiotici – ukoliko liječnik sumnja da je bakterija salmonele ušla u krvotok, ili ukoliko je teži oblik bolesti ili ugroženi imunološki sistem, može biti prepisan antibiotike kako bi se bakterija ubila. Antibiotici nisu od koristi kod nekompliciranih slučajeva, prenosi novinska agencija Patria.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVI LISTOVI SU NAM NA DOHVAT RUKE,A NOVA ISTRAŽIVANJA ŠOKIRAJU KOLIKU LJEKOVITOST IMAJU!

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K i B6, kao i niacina, željeza, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana. Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Protivupalno djelovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno djelovanje.

Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odjeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mog…

Pomaže u menopauzi,liječi astmu, čisti krv i jetru! CVIJET BOLJI OD HORMONA

Budući da sadrži izoflavone, crvena djetelina (Trifolium pratense) koristi se decenijama kao lijek za ublažavanje simptoma menopauze, pa je zbog svojih ljekovitih svojstava ova vrsta deteline prirodna alternativa tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, ima priznato mjesto u širokoj lepezi ljekovitih biljaka za liječenje mnogih bolesti.

Zdravstvene prednosti povezane s crvenom detelinom su brojne: korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protivupalni lijek. Koristi i onima koji pate od osteoporoze jer izoflavoni skriveni u ljekovitoj biljci djeluju kao fitoestrogeni koji mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju. Osim toga, crvena detelina poboljšava cirkulaciju, povećava nivo dobrog holesterola u organizmu i jača arterije. Riječ je, takođe, o izvrsnom prečišćivaču krvi i jetre.

Tako, kažu, da kombinovana u istoj razmeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom liječi i kancerozne tumore.

Kod raka grkljana koristi se jači čaj za ispiranje…

ZA SVAKU BOLJKU: URADITE UNUTRAŠNJU OPERACIJU ORGANIZMA I TO BEZ NOŽA!

Priroda umije jednim te istim sredstvom i uništiti i lječiti. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne.



Zato trebamo još puno učiti od nje. Međutim, i ako upoznamo njene tajne – ne slijedimo ih. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. Post je naročito koristan organima za probavu, koji dobivaju mogućnost obnavljanja. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka.

Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. stoljeća prof. Pušutin počeo je među prvima ispitivati mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kojem se njegovi “rashodi” ne nadoknađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen funkcionirati na račun svojih vlastitih rezervi.
Brojni efekti

Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centa…