utorak, 5. svibnja 2015.

BOLESTI JETRE: PRIRODNI RECEPTI ZA PREVENCIJU I LIJEČENJE!

Predstavljamo vam brojne prirodne recepte i savjete kod različitih oboljenja jetre. Najbolje čajne mješavine i dijete kod akutne i hronične upale jetre, dobroćudnih tumora, masnoće u jetri, ciroze i raka jetre.

Jetra
ČAJEVI ZA ZDRAVU JETRU

OSJAK – Uzeti jednu čajnu kašiku ploda osjaka i preliti šoljicom vrele vode. Ostaviti 15 – 20 minuta i gutati toplo prije jela. Osjak sadrži sylimarin koji jetra i žuč trebaju za pravilan rad. Može se dobiti u apotekama, ali je puno djelotvorniji iz prirode. BROĆIKA I KIĆICA – Čajevi ovih biljaka vrlo su ljekoviti za jetru. Mogu se napraviti kao mješavina jednakih dijelova ili pojedinačno. Piti 3 – 4 šoljice čaja dnevno.

ČAJNE MJEŠAVINE ZA ZDRAVU JETRU

POTREBNO JE: 1/3 osjaka i 2/3 kadulje. Izmiješati i kuhati dok ne provri. Procijediti i piti 2 – 3 šoljice dnevno.

UZETI u jednakim količinama breze, angelike i borovnice. Kuhati dok ne proključa, držati kratko na ključu, ohladiti, procijediti i piti 3 – 4 šoljice čaja. Čaj se ne smije koristiti kod upale jetre.

UZETI u jednakim količinama koprive, nevena i stolisnika. Piti 4 – 6 šoljica čaja dnevno.

LJEKOVITI ROTKVIN SOK ZA JETRU

Treba znati da povrtnica (rotkva; Raphanus sativus), ako se uzima u manjim količinama je veoma korisna kod bolesne jetre, a u većoj količini šteti. Dnevno smijete popiti najviše kašiku rotkvinog soka. Sok od povrtnice je ljekovit, osim kod ciroze jetre kada treba koristiti sok od svježih listova kupusa.

Protiv jetrenih tegoba pomaže prijesan sok od mrkve.

Piti svježi sok od špinata.

AKUTNA UPALA JETRE

Vidljiv znak akutne upale jetre jeste žutica. Bolesnika muče bolovi u trbuhu, gubitak apetita, povraćanje. Bolesnik odmah mora početi sa strogom dijetom i mora mirovati u postelji. Važno je i potrebno odmah se posavjetovati s liječnikom koji će nadzirati liječenje.

ČAJEVI KOD AKUTNE UPALE JETRE

ČAJ OD ŠIPKA. Pijemo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja četvrt sata prije obroka.

ČAJNA MJEŠAVINA od korijena maslačka, cvijeta stolisnika i lista ružmarina. Za mješavinu uzeti u jednakim dijelovima ove biljke. Sve dobro izmiješati. U litar vrele vode staviti 4 kašike mješavine i ostaviti 1 sat. Piti 3 puta dnevno po 2 šoljice ovog čaja, uvijek prije obroka.

ČAJNA MJEŠAVINA kadulje 100 g, matičnjaka 50 g i pelina 25 g. Sve dobro izmiješati. U pola litre vrele vode staviti 3 kašike ove mješavine i ostaviti 5 minuta. Piti 3 puta po jednu šoljicu za vrijeme obroka.

HRONIČNA UPALA JETRE

Hronična upala jetre može se javiti nakon akutne upale, ali može biti i nasljedna bolest, posebno kod mladih žena. U nekim je slučajevima manje opasna, bez ikakvih znakova ili se manifestira laganim smetnjama u gornjem dijelu trbuha. U drugim pak slučajevima bolest brzo napreduje sve do ciroze jetre. Znakova u početku nema, a kasnije se jave zamor, gubitak apetita, bolovi u gornjem dijelu trbuha, ponekad žutica

ČAJEVI I ČAJNE MJEŠAVINE KOD HRONIČNE UPALE JETRE

Šaku grančica LAVANDE zakuhamo u litru vode i ostavimo stajati deset minuta. Pijemo tri puta na dan.

ČAJNA MJEŠAVINA kičice i stolisnika. Dobro izmiješati jednake dijelove. Zatim 4 – 5 čajnih kašika ove mješavine preliti sa jednim litrom vrele vode i ostaviti 15 minuta. Procijediti i piti 3 puta dnevno po 2 šoljice prije obroka.

ČAJNA MJEŠAVINA – pelin i pljuskavica (gospina trava). Pola kašike pelina i kašiku i pol gospine trave prelijemo sa pola litre kipuće vode. Procijedimo i pijemo 14 dana, tri puta na dan prije obroka.

ČAJNA MJEŠAVINA od zohve, metvice, listova oraha i vodopije. Za jačanje i bolji rad pet kašika mješavine tih biljaka prelijemo litrom kipuće vode. Pijemo 14 dana, i to više puta na dan.

ČAJ PROTIV MASNOĆE U JETRI

POTREBNO JE: 80 g listova i cvjetova kantarije muške, 70 g cvjetova kamilice, 50 g maline, 40 g listova kadulje, 20 g listova pelina, 20 g listova srčanika, 20 g listova peršuna, 10 g listova celera, 10 g stabljike komorača i 10 g stabljike majčine dušice.

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru vode preko noći namočiti 5 g mješavine trava. Ujutru kuhati poklopljeno, s time da vri pola minute. Kada se ohladi, čaj procijediti u tamnu bocu i piti po 1 dl prije i poslije jela, a preostalu količinu popiti između obroka, umjesto vode.

CIROZA JETRE

Ciroza je hronična bolest jetre kod koje dolazi do propadanja jetrenih ćelija i bujanja veziva, a i poremećaja protoka krvi u jetri. Najvažniji su uzročnici alkoholizam i virusne upale jetre (hepatitis B i C). Bolest je često dugo neprepoznatljiva. Bolesnici se žale, kao i kod većine bolesti jetre, na nemoć, mučninu, gubitak apetita i bol u gornjem dijelu trbuha. Kod uznapredovale bolesti javi se povećanje jetre, povećanje trbuha, otoci po tijelu, crvenilo dlanova, zadah sličan vonju zemlje. Ishrana oboljelih od ciroze dosta je slobodna uz ograničenje masnih, kiselih i paprenih jela, a posebno uz zabranu pijenja alkohola.

ČAJ 1 ZA CIROZU JETRE

POTREBNO JE: 60 g listova pitome metvice, 50 g stabljike preslice, 40 g cvjetova kunice, 30 g matičnjaka (veće količine listova), 20 g hrastove kore, 20 g listova bokvice muške i 10 g listova pelina.

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru vode preko noći namočiti 5 g mješavine trava. Ujutru kuhati poklopljeno, s time da vri pola minute. Kada se ohladi, čaj procijediti u tamnu bocu i piti po 1 dl prije i poslije jela, a preostalu količinu popiti između obroka, umjesto vode. Sve druge upute kao u liječenju hepatitisa.

ČAJ 2 ZA CIROZU JETRE

POTREBNO JE: 40 g konjogriza (bez listova), 40 g cvjetova kamilice, 30 g stabljike komorača, 30 g listova divlje metvice, 20 g stabljike puzave pirevine, 20 g listova bokvice (muške ili ženske), 20 g hrastove kore i 20 g listova kupine.

Čaj pripremati, upotrebljavati te postupati po uputama za ishranu i zabrane kao u prethodnoj recepturi.

ČAJNE MJEŠAVINE ZA CIROZU JETRE

BROJ 1 – POTREBNO JE u jednakim dijelovima pirike, bobica, borovice, koprive, breze i matičnjaka. Dobro izmiješati jednake dijelove. Pripremiti čaj i piti 3 puta dnevno po jednu šoljicu 15 minuta prije jela.

BROJ 2 – POTREBNO JE: kičice 10 g, matičnjaka 15 g, bobica borovnice 20 g, metvice 20 g i majčine dušice 20 g. Čajnu kašiku mješavine staviti 5 minuta u šoljicu vrele vode i procijediti. Dnevno piti 1 – 2 šoljice toplog čaja. Posebno je ovaj čaj djelotvoran kod bolesti jetre i u isto vrijeme žuči.

MJEŠAVINA S VINOM

POTREBNO JE: crveni luk, krkavina, rosopas i pelin. Kašiku i pol nasjeckanog luka, kašiku kore krkavice, kašiku rosopasa i pola kašičice pelina namočiti u litar bijelog vina. Piti po jednu čašu na dan između obroka.

OPREZ: Dozu ne smijemo prekoračiti zbog rosopasa i pelina.

POSEBNI SAVJETI KOD CIROZE JETRE

Piti tri puta dnevno prije jela po jednu kašiku svježe iscijeđenog soka od povrtnice, a naribanu povrtnicu jesti 2 – 3 puta dnevno.

Piti 2 – 3 puta dnevno prije jela po jednu kašičicu iscijeđenog soka iz cvijeta i lista gospine trave ili iz korijena maslačka. Jesti salatu načinjenu od mladog lišća maslačka.

Piti 2 – 3 puta dnevno prije jela po 10 do 15 kapi soka iscijeđenog iz listova i korijena rosopasa. Poslije svaka uzastopna 2 dana praviti pauzu od jednog dana.

Po 40 g cvijeta i lista gospine trave i po 20 g troskota, rosopasa i smilja. Tri kašike te mješavine kuhati 2 minute u pola litra vode, poslije 7 sati ocijediti, iscijediti i popiti u 3 doze prije jela (dnevna doza).

Nema komentara:

Objavi komentar