četvrtak, 7. svibnja 2015.

7 znakova da možda imate dijabetes

Kako ljudi sve češće oboljevaju od ove bolesti, bilo bi pametno da obratite pažnju na sljedeće simptome koji mogu da ukažu da možda imate dijabetes.
 Ako se ne liječi, dijabetes može da ima ozbiljne posljedice, zato ako uočite neke od ovih simptoma treba da se obratite ljekaru. Bolje je da provjerite!
1. Pretjerana žeđ

Jedan od najočiglednijih i dobro poznatih znakova da bolujete od dijabetesa je ako ste neuobičajno i pretjerano žedni. Žeđ može da se javi iz dva razloga, ali rezultat je isti: morate da popijete mnogo vise tečnosti nego što biste inače. Zato ako imate ovaj simptom, posjetite ljekara i provjerite.

2. Čest odlazak u toalet

Ako pijete mnogo vise tečnosti nego obično, takođe ćete češće ići u toalet. Ovo je još jedan od klasičnih znakova da možda imate dijabetes. Čak ćete se buditi i u toku noći da biste otišli u toalet. Ako vam se ovo dešava često, znate šta treba da radite – provjerite krv i idite kod ljekara!

3. Umor

Postoji još nekoliko simptoma koji nisu toliko uobičajni, a koji mogu ukazivati na dijabetes. Jedan od njih je umor, ali naravno postoji mnogo razloga zašto neko može da osjeća preveliki umor, zato morate da posjetite doktora.

4. Gljivice

Drugi mogući simptom dijabetesa je gljivična infekcija u genitalnom području. Naravno infekcija može biti izazvana i drugim razlozima, ali u slučaju dijabetesa je zbog viška šećera kojim se hrane gljivice. Ako imate gljivice više od tri, četiri puta godišnje, to može ukazivati na dijabetes.

5. Problem sa vidom

Dijabetes takođe izaziva probleme sa vidom, ponovo zbog povećanog šećera u krvi, kao što su sušenje očiju ili zamagljen vid. Dijabetes može dovesti čak do gubitka vida, tako da je od suštinske važnosti da se dijagnostikuje i prati. Ako se dijagnostikuje, mora se redovno raditi skrining mrežnjače koji će pokazati bilo kakvu promjenu.

6. Sporo zarastanje rana

Da li ste se skoro posjekli i primijetili da rana nikako da vam zaraste? Ovo bi takođe mogao da bude znak da imate dijabetes, pa zato posjetite ljekara ako ste primijetili ovaj simptom. Dijabetičari su skloni infekcijama, jer je njihov imuni istem oslabljen zbog visokog nivoa šećera u krvi.

7. Povećan apetit

Na kraju, još jedan mogući simptom je povećani apetit. Kao i u slučaju drugih simptoma i ovaj može da bude izazvan drugim razlozima (kao što je povećana aktivnost štitne žlijezde), ali ako primijetite da imate preveliku želju za hranom idite kod doktora i provjerite svoje stanje.

Nikada nemojte ignorisati bilo kakve promjene u svom organizmu, već idite kod doktora. Ranim dijagnostikovanjem bolesti možete spriječiti ozbiljno narušavanje svog imuno sistema i regulisati nivo šećera u krvi, koji se provjerava jednostavnim testiranjem krvi ili urina.

Nema komentara:

Objavi komentar