ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

5 vrsta namirnica koje trbuh napuhuju poput balona

Napuhan trbuh i plinovi problem je s kojim se većina nas susreće na dnevnoj bazi. Osim stresa i načina života za ove neugodne pojave odgovorne su i namirnice koje unosimo u organizam.

60945709-napuhan-trbuh-nadutost-plinovi

Planirate li neko posebno događanje za koje želite izgledati besprijekorno donosimo listu namirnica koje bi svakako trebali izbjegavati u koliko se ne želite napuhati kao balon.

Brokula, kupus i kelj

Ova skupina povrća prepuna je rafinoze – trisaharida koji se sastoji od galaktoze, fruktoze, i glukoze, odnosno teško probavljivog šećera koji tijekom fermentacije koja se događa u probavnom traktu oslobađa plinove i izaziva nadutost.
Iako su ove namirnice vrlo zdrave i korisne našem tijelu pokušajte ih nekonzumirati dva do tri dana prije važnog događaja. Ako im ipak ne možete odoljeti dobro ih skuhajte jer na taj način one postaju lakše probavljive.

Mahunarke

Svi jako dobro znaju kako grah, grašak, leća, bob i slanutak uzrokuju nadutost. Iako su vrlo zdrave, te su prepune proteina mahunarke sadrže i šećer i vlakna koje tijelo vrlo teško i sporo probavlja.
Baš kao i kod kelja, kupusa i brokule neprobavljene tvari započinju proces koji se manifestira u obliku nadutosti i ispuštanja plinova. Želite li smanjiti neugodni učinak, mahunarke kombinirajte s cjelovitim žitaricama poput integralne riže, zobi, raži i kvinoje.


Mliječni proizvodi

Ako se nakon nekoliko komadića sira ili zdjelice žitarica s mlijekom osjećate napuhnuto, uzrok se najvjerojatnije krije u laktozi koja je sastavni dio mliječnih proizvoda. Izraz netolerancija na laktozu znači da vaše tijelo ne sadrži enzime koji je mogu razgraditi, a posljedica toga je nadutost.
Želite li biti sigurni da vaše tijelo ne podnosi mliječne proizvode, na tjedan dana iz svakodnevne prehrane isključite sve mliječne proizvode i poslušajte svoje tijelo.

Jabuka

Iako je jabuka jedna od najzdravijih namirnica ova ukusna voćka. Ona sadrži veliku količinu vlakana, ali i fruktoze i sorbidola – vrste šećera koju nalazimo u nekom voću, a koji mnogi ljudi vrlo teško probavljaju.
Ako ipak ne možete odoljeti ovoj ukusnm voću pojedite jednu jabuku dnevno i to između obroka ili natašte, no želite li biti sigurni da se nećete napuhati kao balon zaboravite na jabuke barem nekoliko dana prije važnog događanja.

Sol

Jako zasoljena hrana uzrokuje zadržavanje vode u tijelu, što također može biti uzrok napuhnutog i mekanog trbuha koje samo dan ili dva prije nije bilo.
No, s obzirom na to da se sol skriva u brojnim namirnicama i proizvodima teško ju je u potpunosti izbaciti, zato se potrudite da vaši dnevni obroci budu čim manje zasoljeni. Ako ste se najeli slane hrane, popijte puno vode koja će pomoći pri ‘ispiranju’ soli iz organizma.

Nema komentara:

Objavi komentar